121. Leren programmeren in de kleuterklas

Blue-Bot, Primo Cubetto, Qobo, Code.org, Scratch Jr., Intellino

Inhoud

Inleiding

In deze workshop krijg je een breed, tastbaar en uitgebreid aanbod van mogelijkheden om nuttig en inhoudelijk aan de slag te gaan in de kleuterklas rond STEAM, programmeren en robotica.

Je hoeft helemaal geen ervaring met programmeren te hebben.
De tools die we tonen richten zich op leerlingen van 4 tot 6 jaar. Sommige tools zijn meer geschikt voor de jongere leerlingen, andere voor de wat oudere leerlingen. Als leerkracht kan je bij elke tool zelf inschatten of het haalbaar is voor jouw leerlingen. Wij geven advies vanuit eigen ervaring.

Inhoud

Unplugged werken aan computationele vaardigheden. We beginnen de sessie met een aantal opdrachten om jonge kinderen eenvoudig te leren programmeren zonder dat je daarvoor een computer of andere tools nodig hebt. We leren denken als een robot, bewegen als een robot en we leren codes te schrijven als een programmeur. We bespreken hoe je praktisch aan de hand van kleine stappen een opbouw kan creëren in deze lessen.

Daarna zullen we een aantal tools zoals Blue-Bot, Primo Cubetto, Qobo, Code.org, Scratch Jr. en Intelino, bespreken, testen en uitwerken. De bedoeling is om de leerlingen van het kleuteronderwijs en eerste leerjaar lager onderwijs te leren programmeren, zonder dat je hierover enige voorkennis hebt. 

Resultaat

Na deze sessie zal je nieuwe inspiratie en ideeën hebben om stapsgewijs en laagdrempelig aan de slag te gaan rond programmeren met je kleuters of met leerlingen eerste leerjaar lager onderwijs.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Sites

Fyxxi

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
  • Zorgcoördinator
Uit:
  • Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8: Eerste leerjaar

Thema's

  • Kleuteronderwijs
  • Programmeren

Tijdstip

Namiddag (14:00 - 16:30)
Lokaal: C106
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 15 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Vanaf deze editie verplichten we om je eigen laptop mee te brengen. Zo haal je het meest uit de workshop. Het werkt vlotter en alles wat je inoefende, neem je mee naar huis.

Lesgever

Patsy Billemon
Lees meer over de expertise van Patsy.


Korte titel : Programmeren in de kleuterklas

Deze pagina werd al 975 keer bekeken