9. Leer je leerlingen online programmeren met Dodona

AANDACHT: VOORLOPIG OVERZICHT!
Tot 22 oktober voegen we sessies toe. De dagdelen en de nummers van de sessies zullen nog veranderen.
Nog niet alle sessies kregen de juiste thema's toegewezen, waardoor de pagina Thema's ook nog onvolledig is.

Alles komt definitief in orde tegen 22 oktober 17:00. Dan kan je inschrijven.
Nodig intussen enkele collega's uit.

Dodona: een online co-teacher om te leren programmeren

Inhoud

Inleiding

Dodona (dodona.ugent.be) is een online leeromgeving om te leren programmeren. Het platform ondersteunt verschillende programmeertalen en wordt gratis ter beschikking gesteld van scholen als ondersteuning voor hun programmeerlessen.

Leerlingen melden zich aan via de Office 365, G-Suite of Smartschoolaccount van hun school, schrijven zich in voor cursussen en kiezen uit honderden verschillende oefeningen. Ze gebruiken de ingebouwde editor om oplossingen in te dienen en krijgen al na enkele seconden automatisch gegenereerde feedback te zien. Met die feedback gaan ze aan de slag om hun oplossing bij te sturen of verder te verfijnen. Ze kunnen op elk moment hun voortgang doorheen een cursus en nakende deadlines voor het indienen van oplossingen zien.

Leerkrachten kunnen onbeperkt cursussen aanmaken waarin ze een leerpad uitstippelen met oefeningen voor een bepaalde doelgroep. Hiervoor putten ze uit zorgvuldig uitgewerkte oefeningen met wisselende moeilijkheidsgraad. Ze kunnen eigen oefeningen aan Dodona toevoegen en kunnen die ook delen met hun collega’s als ze dat willen. Via learning analytics kunnen ze constant de voortgang van alle leerlingen in hun cursussen in het oog houden, zowel individueel als in groep.

Inhoud

Twee leerkrachten die Dodona in het secundair onderwijs gebruiken als ondersteuning voor hun programmeerlessen laten je interactief alle facetten van de leeromgeving verkennen. Breng dus alvast je eigen laptop mee naar deze hands-on workshop.

Bij aanvang kruip je in de rol van leerling om de mogelijkheden van het platform door hun ogen te bekijken. Zo ervaar je zelf de meerwaarde van een online co-teacher die onmiddellijk feedback geeft op oplossingen die je indient voor programmeeropdrachten. Je zal snel merken dat deze feedback verschillende vormen aanneemt, waarmee je aan de slag kan gaan om bugs op te sporen en te remediëren.

Daarna leer je als leerkracht in een mum van tijd een eigen cursus op te bouwen en naar je hand te zetten. Zo neem je van de workshop een gepersonaliseerde cursus mee naar school, die je ook effectief met jouw leerlingen kan gebruiken. In aanloop naar de workshop koppelt het ontwikkelingsteam achter Dodona immers de Office 365, G-Suite of Smartschoolaccounts van jouw school aan Dodona (laat ons gerust op voorhand weten als jouw school een andere service gebruikt om accounts te beheren).

Resultaat

Na deze sessie zal je in staat zijn om een eigen cursus op te bouwen in Dodona (dodona.ugent.be), waarin je programmeeroefeningen aanbiedt waarop je leerlingen automatisch feedback krijgen.

Voorkennis

Verplichte kennis

Dodona ondersteunt meerdere programmeertalen, dus je hebt geen voorkennis nodig van een specifieke programmeertaal.

Meegenomen kennis

De sessie zal vooral nuttig zijn als je zelf ervaring hebt met het doceren van programmeervaardigheden, of als je in de toekomst een opdracht krijgt waarin je dat zal moeten doen.

Lesmateriaal

Op het online leerplatform werden reeds meer dan 2.500 programmeeroefeningen met voorzieningen voor automatische feedback publiek gedeeld.

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Directie - Administratie
 • Pedagogische ICT-coördinator
Uit:
 • Secundair/Voortgezet onderwijs
 • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs
 • Hoger onderwijs
 • Volwasseneneducatie

Thema's

  Tijdstip

  VM 1 + VM 2 (10:00 - 12:30)
  Lokaal: L005
  Er kan nog niet ingeschreven worden voor deze sessie.

  Vorm

  Workshop
  Voorzieningen
  Lokaal met één pc per deelnemer
  Mee te brengen

  Laptop met browser en toegang tot draadloos internet. Persoonlijke Office 365, G-Suite of Smartschoolaccounts van jouw school geeft toegang tot het online leerplatform Dodona (dodona.ugent.be). We voorzien accounts voor deelnemers die niet over één van deze accounts beschikken.

  Lesgever

  Peter Dawyndt
  Lees meer over de expertise van Peter.


  Korte titel : Dodona

  Deze pagina werd al 85 keer bekeken