9. Leren programmeren in de kleuterklas: Welke tool ligt je best?

CSU, LEGO Programmeertrein, CodePillar, Bee-Bot, Cubetto, Ozobot,...

Inhoud

Inleiding

In deze workshop krijg je een breed, tastbaar en uitgebreid aanbod van mogelijkheden om nuttig en inhoudelijk aan de slag te gaan in de klas rond STEAM, programmeren en robotica.

Je hoeft helemaal geen ervaring met programmeren te hebben.
De tools die we tonen richten zich op leerlingen van 4 tot 6 jaar. Sommige tools zijn meer geschikt voor de jongere leerlingen, andere voor de wat oudere leerlingen. Als leerkracht kan je bij elke tool zelf inschatten of het haalbaar is voor jouw leerlingen. Wij geven advies vanuit eigen ervaring.

Inhoud

CS Unplugged: We beginnen de sessie met een aantal opdrachten om jonge kinderen eenvoudig te leren programmeren (‘analytisch denken’) zonder dat je daarvoor een computer of tools nodig hebt. We leren denken als een robot, bewegen als een robot, en we leren codes te schrijven als een programmeur. 

Daarna zullen we een aantal tools – zoals Bee-Bot, LEGO Programmeertrein, LEGO STEAM Park, Primo Cubetto, Code-a-Pillar en Ozobot - die al op de markt zijn, bespreken, testen en uitwerken. Bedoeling is om de leerlingen van het kleuteronderwijs en eerste leerjaar lager onderwijs te leren programmeren, zonder dat je hierover enige voorkennis hebt. 

Resultaat

Na deze sessie zal je nieuwe inspiratie en ideeën hebben om stapsgewijs en laagdrempelig aan de slag te gaan rond programmeren met je kleuters of met leerlingen eerste leerjaar lager onderwijs.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Sites

Fyxxi

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
  • Pedagogisch begeleider
Uit:
  • Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8: Eerste leerjaar

Thema's

  • Kleuteronderwijs
  • Programmeren

Tijdstip

VM 1 + VM 2 (10:00 - 12:30)
Lokaal: C102
Er zijn 22 plaatsen waarvan er 21 bezet zijn.

Vorm

Workshop
Voorzieningen
Klaslokaal

Lesgever

Aygül Aktas
Lees meer over de expertise van Aygül.


Korte titel : Programmeren Kleuter

Deze pagina werd al 1020 keer bekeken