9:00-10:00 in Aula: Keynotes
Publieksprijs 'ICT-coördinator v/h Jaar'

Livestreaming en achteraf beschikbaar via dit Youtubekanaal van UCLL.

Wie komt luisteren in de aula, maakt kans op een fijn prijsje n.a.v. de 35ste editie.

Eerdere edities: Peter Hinssen (Technologieondermer en auteur), Koen Timmers (Global Teacher Prize, docent en auteur), Bertien Boon (ICT-coördinator vh Jaar), Katja Schipperheijn (Onderwijsondernemer en auteur), Carl Boel (VR Expert), Steven Ronsijn (Directeur SO).
Deze keer: 

Tom Vandries Koen Vandenhoudt Evy Raes
Tom Vandries
Onderzoeker/Lector UCLL
Koen Vandenhoudt
Voorzitter VICLI
Evy Raes
Fotografe met diverse educatieve projecten
     
Minister Ben Weyts Hans De Four

Presentator Wim Van den Brulle

Ben Weyts
Viceminister-president van de Vlaamse Regering
Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand
Hans De Four
Leraar SO & Oprichter educ. ICT-projecten
KlasCement ICTdag Classy Fyxxi ...
Wim Van den Brulle
Coördinator Sint-Lukas Basisschool Brussel
     
 

Lees hier alle informatie en stem!

 
     

Keynotes in aula

8:50  Opening en verwelkoming

   

Terug naar boven

 

9:00  Tom Vandries

   

Terug naar boven

Tom Vandries

Twitter

LinkedIN

De plaats van schermen en schermtijd in het leven van kinderen en jongeren…

De laatste maanden staan de kranten bol van de waarschuwingen over het schermgebruik van kinderen. De ene spreekt van opportuniteiten, de ander ziet enkel de risico’s. Wat moeten we hiervan als ouder en/of leerkracht geloven? Tom geeft je (de basics) mee wat je als leerkracht, ouder of volwassene moet weten over schermtijd. Het is alvast een zekerheid dat we er mee moeten leren omgaan, want digitaal is normaal. 

 

Tom Vandries is orthopedagoog en wisselt graag uit met ouders, leerkrachten en professionals over (digitale) uitdagingen en valkuilen binnen opvoeding. Als onderzoeker en lector is hij verbonden aan de UC Leuven-Limburg. Hij verdiept zich in de laatste nieuwe ontwikkelingen omtrent (media)opvoeding. Hiernaast gaat hij als lector pedagogie in de opleiding orthopedagogie met deze thema’s met studenten aan de slag.

 

 

9:15 Publieksprijs ICT-coördinator vh Jaar

   

Terug naar boven

Koen Vandenhoudt

Twitter

LinkedIN

VICLI

De wedstrijd ‘ICT-coördinator van het jaar’ wordt georganiseerd door Vicli en Signpost. Het doel is om voor het schooljaar 2019 – 2020 3 ICT?coördinatoren uit het Vlaamse onderwijs in the picture te zetten voor hun uitmuntende opdracht. Na een nominatieronde selecteerde de vakjury 3 ICT-coördinatoren waarvan een opname gemaakt werd ter plaatse bij de ICT-coördinator op school, waarbij zijn of haar verwezenlijkingen centraal stonden:

Deze opname dient als inzending bij het bepalen van de winnaar op het Vlaams ICT-coördinatoren Congres en de publieksprijs op de ICT-praktijkdag:

  • Kristof Beckers;
  • Jeroen Cools;
  • Jeroen Vinck.

Jouw publiekswinnaar aanduiden kan nu al.

 

Koen Vandenhoudt, voorzitter Vicli, stelt ’s morgens deze 3 ICT-coördinatoren kort voor.
Dan kan je nog stemmen tot 16.00 uur. Tijdens de receptie hoor je wie de publieksprijs wint.

   

 

9:25 Evy Raes

   

Terug naar boven

Evy Raes

Twitter

LinkedIN

Evy Raes

Fotografie in de klas
Kinderen moeten met beelden leren spreken

Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Ook de school eist van de leerkrachten om mediawijsheid te onderwijzen. Maar hoe ga je hiermee creatief aan de slag in de klas?
Evy Raes start vanuit het enthousiasme van de leerlingen en de beperkte middelen in de schoolcontext. Deze fotografe neemt je mee in haar expertise van beeldgeletterdheid met concrete tips en lesmaterialen.

 

Evy Raes (november 1981) is een fotografe die via verschillende methodes de beeldcultuur wil verbeteren. Via fotoworkshops experimenteert ze met beelden en onderwijs.
In 2010 kreeg ze bekendheid met een Mexicaans fotoproject voor kinderen met een groene VW Kever (Pablo de Kever) in de hoofdrol. Nadien volgden verschillende workshops in scholen en projecten i.s.m. met M Museum Leuven, Stad Antwerpen en het Fotomuseum. In de boeken Kijk! Spelen met fotografie en Beeld in de Klas deelt ze haar inspiratie en kennis.

   

 

9:40 Ben Weyts

 

Terug naar boven

Minister Ben Weyts

Twitter

LinkedIN

Toespraak door de Viceminister-president van de Vlaamse Regering
Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand

 

 

 

9:50 Hans De Four

Terug naar boven

Hans De Four

ICT-praktijkdag

KlasCement

Twitter

LinkedIN

ORGANISATOR

Hans zal afsluiten met een voorstelling van de middagpresentaties en belangrijke last-minute updates in het programma.

Bio
Master in Wiskunde & Informatica @ Universiteit Gent - België
Leerkracht Wiskunde & Informatica 1994-2002

Oprichter van verschillende initiatieven die onderwijs innoveren en leerkrachten inspireren:

  • 1998: KlasCement.net, een online netwerk waar leerkrachten lesmateriaal, oefeningen, multimedia, activiteiten, ... met elkaar delen en waar organisaties hun aanbod voor onderwijs bekend maken. Gestart als schoolproject met leerlingen. Sinds 2013 bij het Ministerie van Onderwijs en Vorming.
  • 2001: ICT-praktijkdag, een live evenement waarop leerkrachten, ICT-coördinatoren en directies zich twee- tot driemaal per jaar kunnen bijscholen in de nieuwste ICT-toepassingen. Net als KlasCement is de ICT-praktijkdag een initiatief voor en door het onderwijsveld.
  • 2005: Classy, de plaats waar leerkrachten uit Vlaanderen gratis webruimte en blogs kunnen aanvragen.
  • 2011: HuurHardware, waar je laptops, iPads en ander ICT-materiaal kan huren aan educatieve tarieven.
  • 2014: Fyxxilab, waar klassen uit basis- en secundair onderwijs innovatieve workshops volgen rond programmeren en maakonderwijs. Ook leerkrachten worden er nageschoold in STEM en STEAM. Op aanvraag komen we ook naar je school.
  • 2019: Eduzine, een nieuwsbriefplatform voor en door onderwijs
  • 2020: ESPAI.GENT, 'A place for people to meet': een gebeuren, de ontmoeting, het leren en samenwerken in Gent
 
 
 
 

Wim Van den Brulle

   

Terug naar boven

Presentator Wim Van den Brulle

PRESENTATOR

Wim stelt je graag alle keynotes kort even voor en maakt er een heel entertainend uurtje van.
Intussen krijg je van hem ook enkele praktische mededelingen.

Bio
Wim Van den Brulle is medeoprichter en coördinator van Sint-Lukas Basisschool in de Noordwijk in Brussel.

Daarvoor werkte hij jaren als leerkracht, ICT-coördinator en KlasCementmedewerker.

Na lesgever te zijn op de ICT-praktijkdag, neemt hij nu de presentatie voor zijn rekening.

Je kon hem in oktober 2019 al op het podium zien van SETT GENT.

   
  
 
Jasper Cuvelier (2017), Bertien Boon (2018) en Jonas Nackaerts (2019) kregen erkenning voor hun werk en werden zo ‘ICT?coördinator van het jaar’.
Kristof Beckers, Jeroen Cools en Jeroen Vinck vormen dit schooljaar de TOP 3 van ICT-coördinatoren
die kans maken op de titel ‘ICT-coördinator van het jaar 2020‘ en de prijs van het publiek.
Hieronder stelt elke ICT-coördinator zich persoonlijk aan jou voor.

Welke ICT-coördinator verdient voor jou de publieksprijs en gaat zo aan de haal met een laptop t.w.v. 2000 – 2500 euro en eeuwige roem?
Stemmen kan van 1 januari 2020 t/m 3 februari 2020 om 16.00 u. De uitreiking van de publieksprijs vindt plaats op 3 februari 2020 om 16u30, tijdens de ICT-praktijkdag.
 
STEM NU!
 
Kristof Beckers
 
Als ICT-coördinator van de scholengroep is het mijn doel om alle leerlingen, leerkrachten en administratief personeel binnen de scholengroep de nodige professionele en kwalitatieve middelen te geven om tot een goed onderwijs te komen. Ook de digitale geletterdheid en digitale vereenvoudiging zijn agendapunten waar ik veel aandacht aan besteed.
Jeroen Cools
 
De kerntaak van onderwijs is “leren”. De juiste, digitale hulpmiddelen kunnen dit “leren” versterken. Als ICT-coördinator in het buitengewoon onderwijs waar onze schoolvisie “de leerling staat centraal” is, komt er echter nog een extra facet bij bovenop dit “leren”. ICT is voor onze doelgroep vaak een hulpmiddel waar ze niet zonder kunnen in hun dagdagelijks leven, denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale software om mee te communiceren.

Alles moet dan ook duurzaam, doelgericht, maar vooral toekomstgericht zijn voor onze leerlingen. Die focus op de behoeftes van elke individu, geeft een erg persoonlijke invulling aan mijn job. Elke ICT-oplossing is op maat van een leerling. Dit maakt de beheerbaarheid niet altijd even gemakkelijk, maar ik zou niet zonder die rechtstreekse connectie met leerlingen willen werken.
Jeroen Vinck
 
Als technisch en pedagogisch ICT-coördinator van zes Brusselse basisscholen is het een grote uitdaging om de ICT-werking draaiende te houden. Naast het onderhoud van het huidige materiaal probeer ik in overleg met mijn verschillende directies te zorgen voor vernieuwende technologieën en de nodige bijscholingen. Zo zijn we vorig schooljaar gestart met Chromebooks. Momenteel zijn er 75 toestellen in gebruik op drie scholen. Ik doe mijn werk grondig, snel en steeds met een lach. Ik maak deel uit van ieder lerarenteam en sta altijd klaar voor al mijn collega’s.