67. Blended learning: een mix van klassiek leren en e-learning

Deze sessie is volzet.

Tools & goede praktijkvoorbeelden om met blended learning te starten

Inhoud

Inleiding

Het onderwijs moet met de verwachtingen van de 21ste eeuw mee. Leerlingen studeren niet langer zoals vroeger waarbij ze op hun kamer enkel het handboek bestuderen. Leerlingen studeren vandaag volgens een combinatie van e-learning en contactonderwijs. Deze onderwijsvisie wordt in het eerste deel van de vorming duidelijk en concreet uitgelegd. In het tweede deel zullen diverse tools op een interactieve manier aan de deelnemers gedemonstreerd worden, zodat ze deze actief kunnen gebruiken in hun eigen klaspraktijk. Op deze manier worden leerlingen geleidelijk klaargestoomd voor het hoger onderwijs waar blended learning een vaste plaats krijgt.

Inhoud

Het eerste deel van deze sessie bestaat uit een inhoudelijke verkenning van de onderwijsvisie blended learning (vergelijkbaar met een hoorcollege). 

In het tweede – meest uitgebreide – deel worden diverse tools aangereikt om blended learning toe te passen in de klaspraktijken. Dit steeds met de theoretische kennis als invalshoek. De deelnemers gaan tijdens de vorming zelf actief aan de slag met deze aangereikte tools. Op deze manier kan je activiteiten opzetten en krijg je de kans om de verschillende tools te verkennen.

Resultaat

Na deze sessie zal je een aantal tools kunnen gebruiken waarmee blended learning doelgericht en effectief geïmplementeerd kan worden in de klaspraktijk. Je leerde om tijdens het implementeren een duidelijke en concrete visie op blended learning te hanteren.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden vereist:

  • computergebruik (kopiëren/plakken, opslaan, bestandsbeheer, ...);
  • internet (surfen, formulieren invullen, downloaden, ...).

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

D-Teach

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
  • Pedagogisch begeleider
Uit:
  • Secundair/Voortgezet onderwijs

Thema's

  • Secundair onderwijs
  • Digitale Leermiddelen
  • Leren op maat
  • Vaardigheden 21ste eeuw

Tijdstip

VM 1 + VM 2 (10:00 - 12:30)
Lokaal: D122
Er zijn 25 plaatsen waarvan er 25 bezet zijn.

Vorm

Workshop
Voorzieningen
Lokaal met één pc per deelnemer
Mee te brengen

We raden heel sterk aan om je eigen laptop mee te brengen omdat je die best kent. Dat werkt vlotter. Een browser volstaat, bij voorkeur Chrome.

Breng zeker ook eigen cursusmateriaal mee! Op deze manier kan je ter plekke nuttig en doelgericht materiaal aanmaken, dat je nadien meteen kan gebruiken in je eigen klaspraktijk.

Lesgever

Lieselot De Clercq (D-Teach)
Lees meer over de expertise van Lieselot De Clercq.

Maaike Ysebaert (D-Teach)
Lees meer over de expertise van Maaike Ysebaert.


Korte titel : Blended Learning

Deze pagina werd al 1241 keer bekeken