34. Een G Suite domein snel en efficiënt beheren via de commandline

Maak kennis met Google Apps Management

Inhoud

Inleiding

Deze sessie is gericht op G-Suite superadministrators. Om een domein sneller en efficiënter te gebruiken, maken we tijdens deze sessie kennis met "GAM - Google Apps Management". Dit is een open-source tool waarmee je via de commandline je domein kan beheren. In het begin lijkt deze tool wat omslachtig (er is voor veel zaken ook een user interface). Als je de tool echter beter leert kennen en gebruiken, zal je het al snel als een "Swiss Army Knife" beschouwen. In mijn ogen onmisbaar voor een G Suite admin.

Inhoud

We beginnen met verkennen van wat GAM precies is en hoe het werkt.

Vervolgens maken we alles klaar om GAM te gaan gebruiken en maken we kennis met enkele basiscommando's en het werken met CSV-bestanden.

Resultaat

Na deze sessie zal je in staat zijn om zelf via de commandline Google Apps Management te gebruiken om je domein te beheren, gebruikers aan te maken, wachtwoorden te resetten, Google Drive mappen toe te voegen in de drive van een gebruiker, agenda's te delen, Cloudprinters te delen, ...

Voorkennis

Verplichte kennis

Het is duidelijk dat dit geen sessie is voor beginnende beheerders van G Suite. En al helemaal niet voor de gewone gebruiker.

Je moet al in grote lijnen weten wat mogelijk is binnen het beheer van een G Suite domein. Ervaring hierin is dus een vereiste.

Meegenomen kennis

Basis linux-commands komen hier goed van pas, maar probeer ik ook aan bod te laten komen in de sessie. 

Lesmateriaal

Syllabus

Sites

GAM - Github

Interessant voor

  • Technisch ICT-coördinator
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Systeembeheer
  • Google

Tijdstip

VM 1 + VM 2 (10:00 - 12:30)
Lokaal: D125
Er zijn 18 plaatsen waarvan er 14 bezet zijn.

NM 1 + NM 2 (14:00 - 16:30)
Lokaal: D125
Er zijn 18 plaatsen waarvan er 12 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

We raden heel sterk aan om je eigen laptop mee te brengen omdat je die best kent. Dat werkt vlotter. Installeer de browser Chrome vooraf!

Voor wie geen eigen toestel kan meebrengen, zal het nodige materiaal klaarstaan. In sommige sessies werk je dan per twee aan één toestel, al proberen we dat te vermijden.

Lesgever

Jasper Cuvelier
Lees meer over de expertise van Jasper.


Korte titel : G Suite Commandline

Deze pagina werd al 1712 keer bekeken