20. Leer je leerlingen online programmeren met Dodona

Dodona: een online co-teacher om te leren programmeren

Inhoud

Inleiding

Dodona (dodona.ugent.be) is een online leeromgeving om te leren programmeren. Het platform ondersteunt verschillende programmeertalen en wordt gratis ter beschikking gesteld van scholen als ondersteuning voor hun programmeerlessen.

Leerlingen melden zich aan via de Office 365, G-Suite of Smartschoolaccount van hun school, schrijven zich in voor cursussen en kiezen uit honderden verschillende oefeningen. Ze gebruiken de ingebouwde editor om oplossingen in te dienen en krijgen al na enkele seconden automatisch gegenereerde feedback te zien. Met die feedback gaan ze aan de slag om hun oplossing bij te sturen of verder te verfijnen. Ze kunnen op elk moment hun voortgang doorheen een cursus en nakende deadlines voor het indienen van oplossingen zien.

Leerkrachten kunnen onbeperkt cursussen aanmaken waarin ze een leerpad uitstippelen met oefeningen voor een bepaalde doelgroep. Hiervoor putten ze uit zorgvuldig uitgewerkte oefeningen met wisselende moeilijkheidsgraad. Ze kunnen eigen oefeningen aan Dodona toevoegen en kunnen die ook delen met hun collega’s als ze dat willen. Via learning analytics kunnen ze constant de voortgang van alle leerlingen in hun cursussen in het oog houden, zowel individueel als in groep.

Inhoud

Twee leerkrachten die Dodona in het secundair onderwijs gebruiken als ondersteuning voor hun programmeerlessen laten je interactief alle facetten van de leeromgeving verkennen. Breng dus alvast je eigen laptop mee naar deze hands-on workshop.

Bij aanvang kruip je in de rol van leerling om de mogelijkheden van het platform door hun ogen te bekijken. Zo ervaar je zelf de meerwaarde van een online co-teacher die onmiddellijk feedback geeft op oplossingen die je indient voor programmeeropdrachten. Je zal snel merken dat deze feedback verschillende vormen aanneemt, waarmee je aan de slag kan gaan om bugs op te sporen en te remediëren.

Daarna leer je als leerkracht in een mum van tijd een eigen cursus op te bouwen en naar je hand te zetten. Zo neem je van de workshop een gepersonaliseerde cursus mee naar school, die je ook effectief met jouw leerlingen kan gebruiken. In aanloop naar de workshop koppelt het ontwikkelingsteam achter Dodona immers de Office 365, G-Suite of Smartschoolaccounts van jouw school aan Dodona (laat ons gerust op voorhand weten als jouw school een andere service gebruikt om accounts te beheren).

Resultaat

Na deze sessie zal je in staat zijn om een eigen cursus op te bouwen in Dodona, waarin je programmeeroefeningen aanbiedt waarop je leerlingen automatisch feedback krijgen.

Voorkennis

Verplichte kennis

Dodona ondersteunt meerdere programmeertalen, dus je hebt geen voorkennis nodig van een specifieke programmeertaal.

Basisvaardigheden vereist:

 • computergebruik (kopiëren/plakken, opslaan, bestandsbeheer, ...);
 • internet (surfen, formulieren invullen, downloaden, ...).

 

Meegenomen kennis

De sessie zal vooral nuttig zijn als je zelf ervaring hebt met het doceren van programmeervaardigheden, of als je in de toekomst een opdracht krijgt waarin je dat zal moeten doen.

Lesmateriaal

Op het online leerplatform werden al meer dan 2.500 programmeeroefeningen met voorzieningen voor automatische feedback publiek gedeeld.

Sites

Dodona

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Pedagogische ICT-coördinator
 • Pedagogisch begeleider
Uit:
 • Secundair/Voortgezet onderwijs
 • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs
 • Hoger onderwijs
 • Volwasseneneducatie

Thema's

 • Secundair onderwijs
 • Digitale Leermiddelen
 • Programmeren

Tijdstip

VM 1 + VM 2 (10:00 - 12:30)
Lokaal: C211
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 11 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

We raden heel sterk aan om je eigen laptop mee te brengen omdat je dat best kent. Dat werkt vlotter. Een browser volstaat.

Je persoonlijke Office 365, G-Suite of Smartschoolaccount van jouw school geeft toegang tot het online leerplatform Dodona. We voorzien accounts voor deelnemers die niet over één van deze accounts beschikken.

Voor wie geen eigen toestel kan meebrengen, zal het nodige materiaal klaarstaan.

Lesgever

Peter Dawyndt
Lees meer over de expertise van Peter.


Korte titel : Dodona

Deze pagina werd al 2368 keer bekeken