102. Hands-on lesmateriaal rond artificiële intelligentie en STEM

Kunstmatige intelligentie, Klimaatverandering, Stomata: KIKS

Inhoud

Inleiding

KIKS is een Smart Education @ schools project uitgevoerd met steun van de Vlaamse Overheid en imec. Het project wordt verwezenlijkt door Sint-Bavohumaniora Gent, Koninklijk Atheneum Etterbeek, UGent, Accenture, Plantentuin Meise, HoGent, STEM-steunpunt Brussel UAB, Dwengo en 2LinK2. KIKS wordt ook gesteund door RVO-society en de Provincie Vlaams-Brabant.

Inhoud

KIKS is een STEM-project dat bestaat uit een lessenreeks voor de derde graad over artificiële intelligentie: het bouwen van een neuraal netwerk voor beeldherkenning, met als toepassing het tellen van huidmondjes bij planten als maatstaf voor klimaatverandering. Het lesmateriaal bestaat uit Python notebooks die via een cloud-toepassing gratis beschikbaar gesteld worden voor alle scholen.

Het project is vakoverschrijdend (biologie, aardrijkskunde, wiskunde, programmeren in Python) en wordt geënt op bestaande leerplandoelstellingen. Daarnaast krijgen ook de ethische kwesties rond artificiële intelligentie de verdiende aandacht.

Resultaat

Na deze hands-on workshop zal je in het secundair onderwijs met artificiële intelligentie (AI) aan de slag kunnen gaan, dat binnen een STEM-project in een context van klimaatverandering en biologie. Met KIKS ben je in staat je leerlingen de fundamenten van AI bij te brengen zodat ze het gebruik van artficiële intelligentie in de wereld rondom ons beter begrijpen. Je doet dat gebruikmakend van de leerstof van het secundair onderwijs.

Je zal enthousiast zijn over het lessenpakket voor leerlingen van de derde graad met een goede basis wiskunde en wetenschappen. De link tussen huidmondjes en klimaatverandering wordt uit de doeken gedaan. Je zal de basis meehebben van neurale netwerken voor beeldherkenning. Naast leerplandoelstellingen aardrijkskunde, biologie en wiskunde, komt ook digitale beeldverwerking en ethiek aan bod. Je hebt op een toffe manier kennisgemaakt met programmeren in Python. Onze leerlingen zijn alvast zeer enthousiast, zowel over de inhoud van het project, als over de Jupyter Notebooks. Wil je niet met het hele lespakket aan de slag, dan kan je ook een module uitkiezen die je ligt.

Bekijk alvast ons lesmateriaal op onze website AI op School.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden vereist:

  • computergebruik (kopiëren/plakken, opslaan, bestandsbeheer, ...);
  • internet (surfen, formulieren invullen, downloaden, ...).

Zin voor nauwkeurigheid.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Het lesmateriaal van KIKS is gratis online beschikbaar via de website AI op School. Het lesmateriaal bestaat o.a. uit Python notebooks en een handleiding voor de leerkrachten.

Sites

AI op School

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
Uit:
  • Secundair/Voortgezet onderwijs
  • Hoger onderwijs

Thema's

  • ICT in je klas of vak
  • Secundair onderwijs
  • STE(A)M

Tijdstip

Vorm

Workshop
Voorzieningen
Lokaal met één pc per twee deelnemers
Mee te brengen

We raden heel sterk aan om je eigen laptop mee te brengen omdat je die best kent. Dat werkt vlotter. Een browser erop volstaat.

Voor wie geen eigen toestel kan meebrengen, zal het nodige materiaal klaarstaan. In sommige sessies werk je dan per twee aan één toestel, al proberen we dat te vermijden. 

Lesgever


Korte titel : KIKS

Deze pagina werd al 174 keer bekeken