96. Metingen en experimenten met sensoren

Deze sessie is geannuleerd.

Leer digitale sensoren gebruiken voor je wetenschapsles.

Inhoud

Inleiding

Binnen het domein wetenschappen ben je verplicht om een aantal practica te geven en te werken aan onderzoekscompenties. Digitale sensoren zijn in combinatie met een computer uitstekende hulpmiddelen om deze te realiseren. Pasco biedt een heel reeks van sensoren aan om datacollectie en de nodige analyse te doen bij experimenten. Zo een experiment kan een eenmalige meting zijn of kan continu lopen gedurende enkele weken. De sensoren worden meestal gekoppeld aan een computer maar kan ook gebruikt worden bij een tablet of de bijhorende draagbare datacollector. De data wordt opgeslagen in de datastudio software die deze data visueel voorsteld en waarbij je analyses kunt uitvoeren.

Inhoud

De sensoren die tijdens deze workshop worden gebruikt zijn degene die ik zelf gebruik tijdens mijn lessen toegepaste wetenschap en fysica van het 4e, 5e en 6e secundair. De meest gebruikte zijn: motion, druk en temperatuur. Het gebruik van deze sensoren wordt aangeleerd samen met de werkbladen en ander materiaal wat ook de leerlingen gebruiken. Dit gebeurt stap voor stap waarbij de moeilijkheidsgraad en zelfstandigheid wordt opgevoerd.

Verder wordt ook gebruik gemaakt van: kracht, versnelling, spanning, stroomsterkte, magnetische inductie, gps, pH, CO2 en hartslag. Deze sensoren kunnen uitgetest worden tijdens de workshop waarbij voorbeelden worden gegeven hoe ze gebruikt worden als onderzoeksopdracht.

De focus ligt dus op de fysica.

 

Sessie i.s.m. eduCentrum vzw - Fyxxilab

Resultaat

Na deze sessie zal je

  • demonstraties kunnen uitvoeren met sensoren.
  • weten hoe je sensoren kunt inzetten tijdens leerlingen practica.
  • Pasco sensoren kunnen gebruiken en de bijhorende software.
  • idee hebben hoe je sensoren kunt inzetten voor onderzoekscompetenties.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Lesmateriaal

Practicumbladen

Sites

Pasco

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
Uit:
  • Secundair/Voortgezet onderwijs: Wetenschappen

Thema's

  • STEM Fyxxi

Tijdstip

Namiddag (14u00-16u30)
Er kan niet ingeschreven worden voor deze sessie omdat ze geannuleerd is.

Vorm

Workshop
Voorzieningen
Lokaal met één pc per twee deelnemers

Mee te brengen

Installeer op voorhand de software PASCO op je laptop.

Zorg ook dat Excel geïnstalleerd is.

We adviseren om je eigen toestel mee te brengen omdat je dat kent en het toetsenbord best kent. Dat werkt vlotter. Installeer zeker de nodige software (zie hierboven). We willen immers geen tijd verliezen met deelnemers die niet in orde zijn met de lesvoorbereiding, dat begrijp je wel ;) Voor wie geen eigen toestel kan meebrengen, zal het nodige materiaal klaarstaan. In sommige sessies werk je dan wel per twee aan één toestel, al proberen we dat te vermijden.

Lesgever

Jeroen Mebis
Lees meer over de expertise van Jeroen.


Korte titel : Sensoren

Deze pagina werd al 1520 keer bekeken