10. Aan de slag met serious games

Nut, kader en praktisch inzetten van serious games in de klas!

Inhoud

Games hoeven niet per se entertainment op de eerste plaats te zetten. Op speelse wijze confronteren zogenaamde serious games hun spelers met de complexiteit van bepaalde maatschappelijke thema's en situaties om zo nieuwe inzichten, gedragsveranderingen en zelfreflectie te stimuleren. 

Lennert Mottar en Bram Allegaert van BrainBugs creëren al enkele jaren maatschappelijk geëngageerde games en digitale tools voor verschillende doelgroepen. Hun uitgebreide ervaring in het jeugdwerk en in cocreatie gebruiken ze als sterke basis om games te realiseren over uiteenlopende thema’s zoals mentaal welzijn, online identiteit, de relatie tussen jongeren en politie, polarisatie, de koloniale periode van de Belgische geschiedenis….

In deze sessie gaan we aan de slag met enkele best practices en toegankelijke serious games over maatschappelijke thema's met daarin speciale aandacht voor mediawijsheid, onderzoeken we verschillende player types en vaak voorkomende spelmechanieken, alsook de leermethoden waarmee deze serious games vaak omkaderd worden.

We zoomen daarnaast kort in op de link tussen games en digitaal welzijn en de plaats van games en schermen op school.

Resultaat

Leer enkele serious games kennen en hoe je deze op een veilige en verantwoorde wijze kan inzetten in jouw eigen klaspraktijk.
Je krijgt ook tips & tricks om games af te toetsen aan het schoolbeleid inzake games op school en/of schermtijd.

Na deze sessie zal je:

  • zelf aan de slag kunnen met verschillende bestaande serious games en op die manier werken rond mediawijsheid, online identiteit en andere brede maatschappelijke thema’s;
  • het onderscheid kunnen maken tussen game-based learning, gamification, educatieve games en de verschillende soorten serious games;
  • diverse player types kennen om te bekijken welke (analoge of digitale) speldynamieken interessant kunnen zijn voor je doelgroep of methoden;
  • de verschillende verkregen tips & tricks kunnen aftoetsen aan het schoolbeleid inzake games op school en/of schermtijd.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

BrainBugs website

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • (Serious) gaming

Tijdstip

Voormiddag (10:00 - 12:30)
Lokaal: 2.001
Kostprijs: € 35
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 11 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

hoofdtelefoon mag
laptop / tablet of smartphone

Lesgever

Bram Allegaert
Lees meer over de expertise van Bram.

Lennert Mottar
Lees meer over de expertise van Lennert.


Korte titel : Serious games

Deze pagina werd al 459 keer bekeken