199. Maak van je (oude) PC een Chromebook met Chrome OS Flex

een kans om al je leerlingen te voorzien van een toestel

Inhoud

Inleiding

Veel oude pc's komen terecht bij het electronisch afval, E-waste, terwijl ze nog perfect ingezet kunnen worden.  Chrome OS Flex is een licht besturingssysteem dat zelfs op heel oude pc's kan draaien, zowel op oude Windows als op Apple toestellen.  Zo maak je er een perfect functionerende Chromebook van. In de Paviljoenschool in Schaarbeek hebben enkele vrijwilligers Chromeschool opgericht, een project waarbij ze bij particulieren pc's hebben ingezameld en omgebouwd hebben tot Chromebooks. 95% van de ingezamelde laptops konden ingezet worden en elke leerling van de lagere school kreeg gratis een toestel ter beschikking. 

Inhoud

In deze workshop gaan we praktisch aan de slag.  Je krijgt info over de minimum vereisten, over datawipen en lichte besturingssystemen. Dan gaan we aan de slag en volgen we de verschillende stappen om het bestaande besturingssysteem te overschrijven met Chrome OS Flex.

Je mag je eigen Device meebrengen. Let wel op, we zetten er een nieuw operating systeem op dus je haalt er vooraf alle info af, dit zal tijdens het proces overschreven worden.  Wij voorzien zelf ook oude toestellen waarmee je aan de slag kan gaan. Deze toestellen doneren we dan aan een school die er een uitleendienst voor leerlingen mee wil opzetten.

Resultaat

Na deze sessie zal je zelf aan de slag kunnen om van een oude pc een volwaardige Chromebook te maken. Deze Chromebooks kunnen ingezet worden in de school en in een gratis uitleendienst ter beschikking gesteld worden van de leerlingen.  Op deze manier kan je heel wat toestellen redden van de E-waste afvalberg en help je leerlingen vooruit die thuis geen toestel hebben.

Voorkennis

Verplichte kennis

Technische basiskennis hebben van ICT. (je hoeft geen IT'er te zijn)

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

Chromeschool

DEEL IT project Repair&Share ism Cera en Deelbaar Mechelen

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Directie - Administratie
 • Pedagogische ICT-coördinator
 • Technisch ICT-coördinator
Uit:
 • Alle onderwijstypes

Thema's

  Tijdstip

  Namiddag (14:00 - 16:30)
  Lokaal: D159
  Er zijn 20 plaatsen waarvan er 9 bezet zijn.

  Vorm

  Workshop

  Lesgever

  Jo Helsen
  Lees meer over de expertise van Jo.

  Ruben van Assche
  Lees meer over de expertise van Ruben.


  Korte titel : ChromeOS Flex

  Deze pagina werd al 763 keer bekeken