132. Leren programmeren met Dodona

Automatische feedback en meer dan 10 000 programmeeroefeningen

Inhoud

Inleiding

Dodona (dodona.ugent.be) is een online leeromgeving om te leren programmeren. Het platform ondersteunt verschillende programmeertalen en wordt gratis ter beschikking gesteld aan scholen als ondersteuning voor lessen rond programmeren, statistiek en data science. Het leerplatform kan ook gebruikt worden om toetsen en examens af te nemen en te beoordelen.

De Vlaamse overheid bekroonde Dodona in 2022 met de Vlaanderen Digitaal Award voor meest inclusieve project omdat de toepassing zich gedraagt als een virtuele co-teacher die ontworpen is om elke student toegang te geven tot onderwijs van hoge kwaliteit.

Meer informatie over Dodona vind je in het artikel "Hoe een vrijetijdsproject uitgroeide tot hét platform om te leren programmeren" uit UGent Magazine (21 maart 2022).

Inhoud

We demonstreren hoe je als lesgever met je leerlingen aan de slag kan gaan in Dodona, en belichten daarbij zowel de kant van de leerlingen als van de lesgever.

Leerlingen melden zich aan via het gebruikersaccount van hun school, schrijven zich in voor cursussen en kiezen uit een groeiende collectie van ondertussen meer dan 10 000 verschillende oefeningen. Ze gebruiken de ingebouwde programmeeromgeving om code te schrijven en uit te voeren. Telkens als ze een oplossing indienen, krijgen ze al na enkele seconden automatisch gegenereerde feedback te zien. Met die feedback en een visuele debugger gaan ze aan de slag om hun oplossing bij te sturen of verder te verfijnen. Via de Q&A module kunnen ze ook bijkomende vragen stellen aan hun leerkracht, als die niet in de buurt is om de vraag mondeling te kunnen stellen. Ze kunnen op elk moment hun voortgang doorheen een cursus volgen, antwoorden en code reviews van leerkrachten bekijken en nakende deadlines voor het indienen van oplossingen zien.

Leerkrachten kunnen onbeperkt cursussen aanmaken waarin ze een leerpad uitstippelen met uitleg en oefeningen voor een bepaalde doelgroep. Hiervoor putten ze uit zorgvuldig uitgewerkte oefeningen met wisselende moeilijkheidsgraad. Ze kunnen eigen oefeningen aan Dodona toevoegen en die ook delen met hun collega’s als ze dat willen. Met de smart code review module kunnen ze zelf ook opmerkingen geven op de ingediende oplossingen van hun leerlingen. Ze kunnen toetsen en examens plannen en deadlines instellen. Via learning analytics kunnen ze constant de voortgang van hun studenten opvolgen, zowel individueel als in groep.

Resultaat

In deze sessie leer je de kracht van Dodona kennen om je leerlingen te leren programmeren in een actieve leeromgeving. Op het einde van de sessie heb je eigen cursus met programmeeroefeningen opgebouwd waarmee je direct met je leerlingen aan de slag kunt.  

Voorkennis

Verplichte kennis

Geen specifieke voorkennis vereist.

Meegenomen kennis

Deze sessie is vooral gericht naar leerkrachten die lessen rond programmeren, statistiek en data science geven.

Lesmateriaal

Het online leerplatform Dodona bevat zelf meer dan 10k programmeeroefeningen met voorzieningen voor automatische feedback die publiek gedeeld worden.

Sites

Dodona

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
  • Pedagogisch begeleider
Uit:
  • Secundair/Voortgezet onderwijs
  • Hoger onderwijs
  • Volwasseneneducatie

Thema's

  • Secundair onderwijs
  • Digitale Leermiddelen
  • Programmeren
  • STE(A)M

Tijdstip

Namiddag (14:00 - 16:30)
Lokaal: C111
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 13 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Breng je eigen laptop mee. Een browser en Internettoegang volstaan.

Lesgever

Team Dodona
Lees meer over de expertise van Team.


Korte titel : Programmeren met Dodona

Deze pagina werd al 569 keer bekeken