442. Breng je leerlingen inzichten bij in artificiële intelligentie

AI Op School: lesmateriaal over artificiële intelligentie en STEM

Inhoud

Inleiding

Artificiële intelligentie (AI) komt volop aan bod in de media. Populaire thema’s zijn: chatbots, zelfrijdende auto’s, virtuele assistenten en het verlies aan jobs. AI-systemen dringen meer en meer onze wereld binnen.

AI Op School is een project dat ontstaan is uit de bekommernis dat leerlingen kunstmatige (KI) of artificiële intelligentie moeten kunnen begrijpen. We maken lesmateriaal voor het secundair onderwijs rond AI gelinkt aan de eindtermen en de bestaande leerplandoelen.

Inhoud

Voor de verschillende graden en doelgroepen maken we lessenreeksen over AI, bv. Sociale robot, AI in de Zorg, Chatbot over taaltechnologie, AI in de Kunst en KIKS. De fundamenten van AI worden behandeld binnen een maatschappelijk relevant project en dus met een reële context. Deze projecten gaan over sociale robots, taaltechnologie, beslissingsbomen, neurale netwerken voor beeldherkenning ... 

Het lesmateriaal is vakoverschrijdend. De leerdoelen die aan bod komen verschillen van project tot project: biologie, fysica, aardrijkskunde, wiskunde, programmeren in Python, infomatica, mediawijsheid ...  Het lesmateriaal wordt via de website en via een cloud-toepassing beschikbaar gesteld voor alle scholen.

Resultaat

Na deze sessie weet je hoe je je leerlingen wegwijs kunt maken in de wereld van AI. Je hebt kennis gemaakt met meerdere projecten waarmee je nu al aan de slag kunt gaan in de klas. Je zal ook zien hoe je op een zinvolle manier met computationeel denken en programmeren de leerlingen kunt enthousiasmeren.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Verplichte kennis

 

 

Meegenomen kennis

 

 

Lesmateriaal

Syllabus

Hand-outs van presentatie

-Interactieve online Python notebooks. -Handleiding voor leerkrachten per project. - Concrete verwijzing naar eindtermen en leerplandoelen. -Alle lesmateriaal staat online ter beschikking van de leerkrachten en leerlingen op de website van AI Op School.

Sites

AI Op School

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Directie - Administratie
 • Pedagogische ICT-coördinator
 • Pedagogisch begeleider
Uit:
 • Secundair/Voortgezet onderwijs: Alle graden.
 • Iedereen die nieuwsgierig is naar de fundamenten van artificiële intelligentie en de digitale wereld van vandaag beter wil begrijpen.

Thema's

 • Secundair onderwijs
 • Digitale Leermiddelen
 • Programmeren
 • STE(A)M
 • Project

Tijdstip

Dag 4 Tijdslot 4 (6 mei 15:30 - 16:00)
Kostprijs: € 9
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 13 bezet zijn.

Vorm

Live presentatie of demo

Bereid je goed voor!

 

 

Lesgever

Natacha Gesquière
Lees meer over de expertise van Natacha.


Korte titel : AI Op School #STEM #SO

Deze pagina werd al 1040 keer bekeken