4116. Een Google Workspace domein efficiënt beheren via de commandline

Maak kennis met GAM (Google Apps Management)

Inhoud

Inleiding

Deze sessie is gericht op Google Workspace superadministrators. Om een domein sneller en efficiënter te gebruiken, maken we tijdens deze sessie kennis met "GAM - Google Apps Management". Dit is een open-source tool waarmee je via de commandline je domein kan beheren. In het begin lijkt deze tool wat omslachtig (er is voor veel zaken ook een user interface). Als je de tool echter beter leert kennen en gebruiken, zal je het al snel als een "Swiss Army Knife" beschouwen. In mijn ogen onmisbaar voor een Google Workspace admin.

Inhoud

We beginnen met verkennen van wat GAM precies is en hoe het werkt.

Vervolgens maken we alles klaar om GAM te gaan gebruiken en maken we kennis met enkele basiscommando's en het werken met csv-bestanden.

Resultaat

Na deze sessie zal je in staat zijn om zelf via de commandline Google Apps Management te gebruiken om je domein te beheren, gebruikers aan te maken, wachtwoorden te resetten, Google Drive mappen toe te voegen in de drive van een gebruiker, agenda's te delen, ... 

Voorkennis

Verplichte kennis

Je hebt ervaring met het beheer van de Google Workspace for Education.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

GAM - Github

Interessant voor

  • Technisch ICT-coördinator
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Systeembeheer
  • Google

Tijdstip

Dag 4 Tijdslot 1 (6 mei 9:30 - 11:00)
Kostprijs: € 27
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 15 bezet zijn.

Vorm

Online hands-on workshop

Bereid je goed voor!

We werken met Google Chrome.

Zorg ervoor dat je hoofdbeheerder bent in je Google Workspace for Education.

Zorg ervoor dat het Google Cloud Platform ingeschakeld is en dat daarbinnen de toegang tot de Cloud Shell toegestaan is.
Je vindt dit bij Google Admin > Apps > Aanvullende Google-services.

In deze video overloop ik met je de stappen om GAM te installeren. Als je graag hebt dat ik de installatie met jou overloop, ben je op woensdag 5 mei om 19 u. welkom in deze Google Meet.

 

Herstart je computer voor je deelneemt aan de ICT-praktijkweek en werk bij voorkeur via een netwerkkabel, zo is je verbinding optimaal.

Test video en geluid. Hou je webcam open, zodat de spreker je kan zien. We streven naar optimale interactie en betrokkenheid.  

Zorg voor een groot / tweede scherm of extra laptop, zodat je in je ene browser(tabblad) het evenement kan bijwonen en de spreker kan zien, terwijl je in je andere browser(tabblad) of in een andere toepassing de instructies uitvoert tijdens deze hands-on workshop.

Veel leerplezier!

Lesgever

Tom Lambert
Lees meer over de expertise van Tom.


Korte titel : Google Apps Management #GW #TI

Deze pagina werd al 592 keer bekeken