3510. Excel en Google Spreadsheets: Basics

Een andere kijk op leren werken met rekenbladen?!?

Inhoud

Inleiding

Excel en Google Spreadsheets. Voelt dat voor jou als 2 compleet verschillende werelden? Is het jouw taak om er ook leerlingen vertrouwd mee te maken? 2x ja, dan zit je hier op je plek!

Ik merk namelijk dat mijn kinderen ten opzichte van hun vrienden minder snel uit hun lood te slaan zijn wanneer ze nieuwe software te zien krijgen. Ik vergelijk het wel eens met een zwembad. Om te zwemmen moet je ook de rand durven loslaten. Anders zal je nooit in zee kunnen zwemmen. Eens je echt kan zwemmen maakt het niet meer uit of je in een zwembad, een vijver, een meer of in zee duikt. Je kan zwemmen (al kan een golf van vernieuwing nog altijd spannend zijn, de kans is groter dat je ze overleeft).

Inhoud

Tijdens deze sessie kijken we van naderbij naar formules in beide applicaties. We kijken naar de dingen die hetzelfde zijn en naar de verschillen in de programma's. We gaan op zoek naar die dingen die stabiel zijn en die waar verandering in zit.
Door te kijken naar de gelijkenissen gaan we ook zien wat we moeten leren om ons als een vis in het water te voelen. Om te zwemmen, gelijk welk water we in springen.

Je gaat op een andere manier kijken naar het aanleren van digitale skills. We gebruiken de metafoor van het zwemmen. Als je klik voor klik onthoudt, dan is dat als zwemmen langs de rand. Worden de randen verplaatst, dan verdrink je. Als je de achterliggende principes leert, dan kan je inschatten wat die software zou moeten kunnen en vind je vrij snel hoe die werkt. Dan maakt het niet uit dat het zwembad plots veel groter wordt, zelfs in de zee kan je zwemmen.

Ja, leerlingen zijn vaak opgegroeid met smartphones en tablets. Dat betekent niet dat ze (allemaal) even vlot met kantoortoepassingen om kunnen gaan! 
Toch is digitale vaardigheid en -veerkracht geen luxe meer, maar een noodzaak. Vandaag volstaat het zelfs niet meer om enkel Office te kennen, er zijn ook heel wat bedrijven die met Google Workspace werken. Je kan hen onmogelijk elke applicatie volledig leren kennen. Je kan hen wel op een andere manier laten kijken zodat ze steviger in hun schoenen staan bij updates of zelfs totaal nieuwe software.

Resultaat

Spreadsheets worden in deze sessie gebruikt als voorbeeld om te gaan kijken hoe we leerlingen kunnen uitnodigen om niet klik voor klik te leren werken (= zwemmen met een hand aan de rand van het zwembad), maar ook de achterliggende principes te zien (=in het diepe water te durven springen).

Voorkennis

Verplichte kennis

Dit is een sessie voor beginners.

Je hebt dus nog maar een absolute basiskennis van Excel en/of Google Spreadsheets.

Bij de term "cloud" mag het nog wat mistig zijn in je hoofd. 

Lesmateriaal

link naar online materiaal na de sessie

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Administratie
  • Microsoft
  • Digitale Leermiddelen
  • Google

Tijdstip

Dag 3 Tijdslot 5 (5 mei 19:00 - 21:00)
Kostprijs: € 39
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 11 bezet zijn.

Vorm

Online hands-on workshop

Bereid je goed voor!

Om actief te kunnen deelnemen heb Office365 nodig, liefst Excel ook lokaal geïnstalleerd. Gelijk welke licentie volstaat.

Je hebt een Google-account nodig! Zorg ervoor dat je de aanmeldgegevens en je wachtwoord kent. Maak een account aan op voorhand als je er nog geen hebt.

Tijdens de sessie wordt door de lesgeefster gewerkt vanop een Windows PC. Wie werkt op Chromebook kan ook aansluiten (Excel moet ook wel lokaal geïnstalleerd staan dan).

Herstart je computer voor je deelneemt aan de ICT-praktijkweek en werk bij voorkeur via een netwerkkabel, zo is je verbinding optimaal.

Test video en geluid. Hou je webcam open, zodat de spreker je kan zien. We streven naar optimale interactie en betrokkenheid.  

Zorg voor een groot / tweede scherm of extra laptop, zodat je in je ene browser(tabblad) het evenement kan bijwonen en de spreker kan zien, terwijl je in je andere browser(tabblad) of in een andere toepassing de instructies uitvoert tijdens deze hands-on workshop.

Veel leerplezier! 

Lesgever

Sara Borremans
Lees meer over de expertise van Sara.


Korte titel : #MS Excel & #GW Spreadsheet #1

Deze pagina werd al 642 keer bekeken