3411. XPO2.5 De talentenapp waardoor kleuters (en leerkrachten) groeien

Deze sessie is geannuleerd.

Kleuters tonen talenten: Didactisch materiaal, inspiratiegids, app

Inhoud

Inleiding

Elk jaar verwelkomen we heel wat startende peuters in de instapklas. Enkele jaren later verlaten ze als grote kleuters de laatste kleuterklas om het waar te maken in het lager onderwijs. Steeds weer proberen we die kleuters te doen groeien opdat ze zo sterk mogelijk die ‘echte school’ aanvatten. We stomen ze klaar om voldoende taal -en rekenvaardig te zijn, geven ze al wat inzichten mee op vlak van wetenschap, techniek, mens en maatschappij, maken ze voldoende muzisch en motorisch vaardig. We voelen snel aan welke kleuter talent heeft en welke niet.

Of is het niet zo ‘simpel’? We kijken even naar Jos. Jos blijft worstelen met ruimtelijke begrippen zoals onder, naast, voor en achter. Patronen verder zetten lukt ook niet te best. Ook talig heeft hij achterstand op de andere kleuters. De oefeningen waarbij hij vorige week een verhaal moest construeren met beelden liepen mis. Jos is niet bepaald een getalenteerde kleuter. Zo noemen we dat dan. Nochtans biedt Jos altijd spontaan aan om de juffrouw te helpen dragen. Wanneer de planten water moeten krijgen staat hij onmiddellijk klaar. Een briefje brengen naar de meester in een andere klas? Jos staat meteen paraat. Een echte helper! Jos plukt ook wekelijks de madeliefjes van het grasveldje op de speelplaats en zet ze in een vaasje in de poppenhoek. Hij ruimt altijd op en krijgt een rode blos op de wangen tijdens het proper maken van de schildertafels. Jos maakt graag plaatsen mooi. Wanneer we hier oog voor hebben is Jos niet langer een kleuter zonder talent. Mag het helpen en mooi maken niet evenwaardig gezien worden als rekenen en taal? Een leerkracht die dit talent van Jos ziet geeft hem een extra succeservaring, een potje veerkracht om in te zetten wanneer het weer even moeilijk gaat voor rekenen en taal.

Elk kind is een beetje Jos. XPO 2.5 wil daar een antwoord op bieden. Het is een tool om talentgericht naar kleuters te kijken. ‘X’ verwijst naar X-factor. We geloven er immers sterk in dat excelleren, een begrip dat breed en met alle aandacht voor eigen persoonlijkheid kan worden ingevuld, al in de kleuterklas begint. ‘X.PO’ refereert naar het exposeren van talenten. Kleuters tonen talenten aan leerkrachten, medeleerlingen, ouders en zorgverstrekkers en kijken mee via de XPO 2.5 portfolio-app. 2.5 benadrukt de leeftijdsmarge waarvoor ons portfoliosysteem ontwikkeld wordt.

XPO 2.5 is niet alleen een portfolio-app, maar ook een totaalproject inclusief didactisch materiaal en inspiratiegids.

Inhoud

Tijdens deze sessie maak je kennis met de apps van XPO (kleuter-, ouder- en leerkrachtenversie), ontwikkeld op Hogeschool PXL. We lichten het didactisch kader toe waarop de app stoelt en stellen bijhorende producten (posters en vertelplaten) aan u voor. 

De apps zijn op dit moment actief in een aantal scholen en vanaf volgend jaar te downloaden voor iedereen. 

Resultaat

Na deze sessie zal je:

 • kort kennisgemaakt hebben met talentdenken in de kleuterklas;
 • de XPO 2.5 app die focust op talent beter kennen;
 • het didactisch materiaal en de inspiratiegids kunnen gebruiken.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Meegenomen kennis

Een open blik op kleuters en hun ontwikkeling.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Directie - Administratie
 • Pedagogische ICT-coördinator
 • Pedagogisch begeleider
 • Zorgcoördinator
Uit:
 • Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2

Thema's

 • Kleuteronderwijs
 • ICT-beleid
 • Leren op maat

Tijdstip

Dag 3 Tijdslot 4 (5 mei 15:30 - 16:00)
Kostprijs: € 9
Er kan niet ingeschreven worden voor deze sessie omdat ze geannuleerd is.

Vorm

Live presentatie of demo

Lesgever

Hanne Rosius
Lees meer over de expertise van Hanne.


Korte titel : Talentenapp XPO2.5 #KL #PI

Deze pagina werd al 735 keer bekeken