324. Fonemisch bewustzijn in derde kleuterklassen versterken: FONEMI

Spelen met klanken - Lees- en schrijfonderwijs verbeteren

Inhoud

Inleiding

De laaggeletterdheid in Vlaanderen dreigt steeds verder toe te nemen. Het is dus de hoogste tijd deze tendens te counteren. Meer en meer kinderen hebben moeite met het leren lezen in het eerste leerjaar, terwijl niet goed kunnen lezen bepalend is voor je plaats in de maatschappij. Daarom willen we inzetten op het versterken van het fonemisch bewustzijn bij kinderen in de derde kleuterklas. Hoe sterker dit bewustzijn immers ontwikkeld is, hoe minder problemen zich zullen voordoen bij het lees- en schrijfonderwijs in de lagere school.

In 2019 zijn we met 4 docenten van VIVES Campus Brugge (Céline Goekint, Linsey Hardyns, Eva Monstrey en Marleen Ost) gestart met een PWO-project (Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek) over het fonemisch bewustzijn.

In mei 2020 kregen we projectfinanciering van Smart Education @ Schools (IMEC) voor het ontwikkelen van een webapp die de vaardigheden van het fonemisch bewustzijn oefent.  Samen met 4 basisscholen (De Zonnetuin, Freinetschool De Boomhut, OLVA De Meersen en SLHD Basisschool Brugge) en de ontwikkelaar Bits of Love werken we nu volop aan de webapp Fonemi. De release van Fonemi wordt verwacht tegen de zomer 2021.

Inhoud

We schetsen de achtergrond van het project Fonemi en geven een kort theoretisch kader over het fonemisch bewustzijn en de structuur van de webapp. Daarna tonen we de stand van zaken: hoever staat de webapp, hoe ziet ze eruit, hoe werkt ze, waarvoor kan je ze inschakelen...

Resultaat

Na deze sessie zal je zicht hebben op wat fonemisch bewustzijn is en hoe je dit kan versterken bij kinderen uit derde kleuterklassen door het inzetten van de webapp Fonemi.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

Fonemisch bewustzijn versterken

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8: Eerste graad

Thema's

  • Kleuteronderwijs
  • Lager onderwijs
  • imec smart education

Tijdstip

Dag 3 Tijdslot 2 (5 mei 11:30 - 12:30)
Kostprijs: € 18
Er zijn 25 plaatsen waarvan er 17 bezet zijn.

Vorm

Live presentatie of demo

Lesgever

Eva Monstrey
Lees meer over de expertise van Eva.


Korte titel : Fonemisch bewustzijn #KL #LO

Deze pagina werd al 932 keer bekeken