318. Instructiefilmpjes maken én er op niveau mee werken

Flipped classroom - Afstandsleren - Pre-teaching

Inhoud

Inleiding

Het coronavirus heeft ons leven sterk veranderd. Ook ons onderwijs heeft hierdoor anders vorm gekregen en werd volledig gedigitaliseerd. Maar misschien loont het wel de moeite om blijvend in te zetten op deze digitalisering. Meer dan ooit staan we nu voor heel wat uitdagingen: differentiëren, kinderen met (leer)moeilijkheden,…

Het werken met instructievideo’s kan hier (deels) aan tegemoet komen. Al enkele jaren werk ik met instructiefilmpjes waarmee de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen gaan, zowel thuis als in de klas. De tijd die gebruikt werd om de instructie klassikaal aan te bieden, wordt hierdoor onmiddellijk een zelfstandig leer- en inoefenmoment. Het vergroot niet alleen de effectieve werktijd, ook creëer je als leerkracht op die manier de ruimte om je leerlingen en hun werk te observeren en onmiddellijk feedback te geven.

Inhoud

Ben je nieuwsgierig naar hoe, ook na corona, het werken met instructiefilmpjes voor jou een hulpmiddel kan zijn? Wil je graag zelf aan de slag kunnen gaan met het maken ervan, maar weet je (nog) niet goed hoe? Schrijf je dan in voor deze workshop. We vertrekken vanuit praktijkvoorbeelden om daarna zelf aan de slag te gaan met eigen leerinhouden.

Resultaat

Na deze sessie zal je zelf instructiefilmpjes kunnen maken die je in je klaspraktijk kan inzetten ter vervanging van je klassikale instructie of zelfs als pre-teaching.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden computergebruik en internet

 

Meegenomen kennis

Kennis van een YouTube-account is een pluspunt, maar geen vereiste.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Pedagogische ICT-coördinator
 • Pedagogisch begeleider
 • Zorgcoördinator
Uit:
 • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
 • Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
 • Secundair/Voortgezet onderwijs
 • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs

Thema's

 • Audiovisueel
 • Digitale Leermiddelen
 • Afstandsleren

Tijdstip

Dag 3 Tijdslot 1 (5 mei 9:30 - 11:00)
Kostprijs: € 27
Er zijn 25 plaatsen waarvan er 23 bezet zijn.

Vorm

Online hands-on workshop

Bereid je goed voor!

Herstart je computer voor je deelneemt aan de ICT-praktijkweek en werk bij voorkeur via een netwerkkabel, zo is je verbinding optimaal.

Test video en geluid. Hou je webcam open, zodat de spreker je kan zien. We streven naar optimale interactie en betrokkenheid.  

Zorg voor een groot / tweede scherm of extra laptop, zodat je in je ene browser(tabblad) het evenement kan bijwonen en de spreker kan zien, terwijl je in je andere browser(tabblad) of in een andere toepassing de instructies uitvoert tijdens deze hands-on workshop.

Veel leerplezier! 

Lesgever

Lien Pelgrims
Lees meer over de expertise van Lien.


Korte titel : Flip Instructievideo maken #TP

Deze pagina werd al 976 keer bekeken