2310. Maak je eigen chatbot in MS Teams: Microsoft Power Virtual Agent

Een chatbot in Teams voor veelgestelde vragen

Inhoud

Inleiding

Je hebt vast wel een keer gechat met een chatbot op een website. Chatbots, ofwel virtual agents, kunnen erg handig zijn om snel antwoord te krijgen op veelgestelde vragen. In deze workshop leer je hoe zelf een chatbot kunt maken met Microsoft Teams. Denk daarbij aan een chatbot die de student 24/7 kan helpen bij het vinden van de juiste informatie of misschien een chatbot die kan ondersteunen bij ict-vraagstukken. 

Inhoud

Waarschijnlijk heb je in het afgelopen jaar al leren werken met Microsoft Teams. Covid-19 heeft de digitale transformatie behoorlijk versneld, maar de afstand tussen studenten en docenten ook flink vergroot. We doen veel meer digitaal. Even snel bij elkaar aan de mouw trekken om die ene vraag beantwoord te krijgen is er niet meer bij. 

In deze workshop laat ik zien hoe je zelf een chatbot in Teams kunt maken om de studenten en misschien je collega's te helpen met veelgestelde vragen. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over het curriculum, toetsing, maar ook ict-technische vragen zoals "Hoe deel ik mijn scherm tijdens een meeting?".

In een korte demo laat ik de mogelijkheden zien: wat kan wel en wat kan niet. Daarnaast gaan we ook samen een chatbot maken met Microsoft Power Virtual Agent. Deze kunnen we direct werkend zien en testen. Zodra je een chatbot hebt gemaakt, kun je langzaamaan de kennis van de chatbot in de toekomst verder verrijken. Zo blijft de chatbot leren en kan deze nog meer vragen beantwoorden. 

Naast het beantwoorden van vragen kan de chatbot ook acties uitvoeren: bijvoorbeeld een e-mail versturen. 

Werk je al met Microsoft Teams, dan is deze sessie zeker geschikt voor je. Je hebt geen technische (voor)kennis nodig. 

De chatbot draait in Microsoft Teams. Als je Microsoft Teams nog nooit hebt gebruikt, dan is deze sessie niet geschikt voor je. 

In principe hebben alle scholen de benodigde licenties om Power Virtual Agents in MS Teams te maken. Mocht dit nog niet geactiveerd zijn op je school, maak je dan geen zorgen. Je mag eventueel in mijn Office 365 meedoen, waarna je de chatbot kunt overzetten naar de omgeving van jouw school op een later moment. 

Resultaat

Na deze sessie zal je in staat zijn om je eigen chatbot in Microsoft Teams te maken. Veelgestelde vragen kun je straks allemaal laten beantwoorden door deze chatbot. In de praktijk zul je zien dat >30% van de vragen 24/7 beantwoord kunnen worden zonder tussenkomst van iemand van vlees en bloed. 

Sneller antwoord op je vraag en minder druk bij de docent die bestookt wordt met vragen!

Technische voorkennis is niet vereist. 

Voorkennis

Verplichte kennis

 • Basiskennis Microsoft Teams

Meegenomen kennis

 • Basiskennis Office 365
 • Microsoft Power Automate

Lesmateriaal

Syllabus

Hand-outs van presentatie

Na de sessie krijg je van mij materialen om zelf verder te gaan met de chatbot.

Interessant voor

 • Iedereen
Uit:
 • Alle onderwijstypes

Thema's

 • Microsoft
 • Afstandsleren

Tijdstip

Dag 2 Tijdslot 3 (4 mei 13:00 - 15:00)
Kostprijs: € 39
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 18 bezet zijn.

Vorm

Online hands-on workshop

Bereid je goed voor!

 • Bij voorkeur Google Chrome
  Ik werk met Google Chrome. Als je daar zelf ook mee werkt, dan zul je mijn handelingen sneller herkennen. 
 • Je mag je eigen Office 365-omgeving gebruiken, maar bij voorkeur werk je in mijn omgeving. Dan weet ik in ieder geval dat alle instellingen goed staan. Ook na de workshop heb je toegang tot mijn omgeving. 


Herstart je computer voor je deelneemt aan de ICT-praktijkweek en werk bij voorkeur via een netwerkkabel, zo is je verbinding optimaal.

Test video en geluid. Hou je webcam open, zodat de spreker je kan zien. We streven naar optimale interactie en betrokkenheid.  

Zorg voor een groot / tweede scherm of extra laptop, zodat je in je ene browser(tabblad) het evenement kan bijwonen en de spreker kan zien, terwijl je in je andere browser(tabblad) of in een andere toepassing de instructies uitvoert tijdens deze hands-on workshop.

Veel leerplezier!

Lesgever

Wing-Kan Lai
Lees meer over de expertise van Wing-Kan.


Korte titel : Chatbot in maken #MS Teams

Deze pagina werd al 499 keer bekeken