211. CLIL en ICT, dat 'clict'

Speel met taal dankzij ICT-tools

Inhoud

Inleiding

CLIL is booming; ICT ook. Dat is niet toevallig. Beiden bieden heel wat mogelijkheden om je didactische praktijk te verrijken en te verdiepen.

Inhoud

In deze sessie vertrekken we vanuit de CLIL-didactiek van een ervaren CLIL-leerkracht (6j). Hoe kan je taalontwikkelend lesgeven in de vreemde taal met inzet van ICT-tools? Welke tools zijn daar geschikt voor en waar kunnen we meteen ook enkele ICT-eindtermen realiseren? Daarbij zetten we de didactiek voorop: het is niet enkel de bedoeling de lessen aantrekkelijker te maken, maar vooral ook efficiënter.

Er zijn twee sprekers: enerzijds de leerkracht die al zes jaar aardrijkskunde geeft in het Engels en anderzijds de leerkracht met jaren ervaring op het vlak van ICT-integratie. Deze mix en wisselwerking moet er (hopelijk) voor zorgen dat zowel wie op zoek is naar CLIL-info en wie eerder het luik ICT belicht wil zien, voldoende bediend wordt.

Resultaat

Na deze sessie zal je inzicht hebben in de CLIL-didactiek en zal je inzien hoe bepaalde ICT-tools die je werden aangereikt die didactiek kunnen verrijken. Je zal met een kritische blik naar je lessen kunnen kijken en op zoek kunnen gaan naar vergelijkbare tools. Taalverrijking staat voorop.

Voorkennis

Verplichte kennis

Vertrouwd zijn met de basisprincipes van CLIL (opgelet, CLIL is géén immersie, maw het is niet gewoon "les geven in de vreemde taal")

Meegenomen kennis

Je hoeft niet noodzakelijk CLIL-leraar te zijn, maar enige kennis van taakgericht onderwijs is heel mooi meegenomen.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
  • Pedagogisch begeleider
Uit:
  • Secundair/Voortgezet onderwijs

Thema's

  • ICT in je klas of vak
  • Secundair onderwijs

Tijdstip

Dag 2 Tijdslot 1 (4 mei 9:30 - 11:00)
Kostprijs: € 27
Er zijn 16 plaatsen waarvan er 12 bezet zijn.

Vorm

Live presentatie of demo

Lesgever

Erik Devlies
Lees meer over de expertise van Erik.

Greet Engelbeen
Lees meer over de expertise van Greet.


Korte titel : CLIL-apps - Speel met taal #SO

Deze pagina werd al 841 keer bekeken