55. Caspargame: Het mediawijze kaartspel

Mediawijsheid in de klas

Inhoud

Inleiding

Villa Cross Media & Thomas Moore, Hogeschool Mechelen ontwikkelde samen met Mediaraven een interactief kaartspel rond mediawijsheid. Caspargame is een boeiend kaartspel dat je zowel met kleine als met grote groepen kan spelen en dat toegankelijk is voor iedereen vanaf 12 jaar.

Het spel focust niet enkel op de gevaren van het internet maar gaat  ook dieper in op de kansen van digitale media.  Het spel is een mix van kennis-, reflectievragen en doe-opdrachten en biedt de mogelijkheid het spelverloop aan te passen aan de groepsgrootte, beschikbare tijd, gewenste mediawijsheidstopics,...

Inhoud

Tijdens deze sessie staan we stil bij de verschillende mogelijkheden die dit spel biedt. Op het einde van deze sessie krijg je je eigen exemplaar van het Caspargame mee zodat  je het direct kan toepassen in je klasgroep. 

Tijdens deze sessie gaan we in op hoe dit spel tot stand kwam (45') , spelen we een demo van het spel (60'), gaan we in op de verschillende variatiemogelijkheden (30') en gaan we op ontdekking in het spel (15'). Het spel nodigt uit om te blijven surfen doorheen de vragen en opdrachten. 

Resultaat

Na deze sessie zal je op een speelse manier met mediawijsheid aan de slag kunnen gaan in je klas. Je gaat naar huis met een leuke tool om je leerlingen te wijzen op de gevaren en kansen van digitale media.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Kaartspel

Sites

caspargame

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Secundair/Voortgezet onderwijs
  • Hoger onderwijs
  • Volwasseneneducatie

Thema's

  • Secundair onderwijs
  • (Serious) gaming
  • Mediawijsheid
  • Tablets

Tijdstip

Voormiddag (10u00-12u30)
Lokaal: Flos Campi 0.32
Er zijn 12 plaatsen waarvan er 9 bezet zijn.

Vorm

Workshop
Voorzieningen
Lokaal met één pc per twee deelnemers

Mee te brengen

Voor deze sessie hebben we minstens 5 smartphones of tablets nodig. De deelnemers kunnen per 5 samenwerken. Indien er vijf deelnemers zijn met een smartphone of tablet, hebben we voldoende materiaal.

Breng dus je smartphone of tablet mee en installeer op voorhand:

Lesgever

Delphine Bastien
Lees meer over de expertise van Delphine.


Korte titel : Caspargame

Deze pagina werd al 1561 keer bekeken