34. Maak heel eenvoudig een educatieve video (met Powerpoint)

'Flipped classroom' met video's van jezelf of van je leerlingen

Inhoud

Inleiding

Educatieve filmpjes maken met PowerPoint is spotgemakkelijk en toch veranderen ze je klaspraktijk. Leerlingen kunnen 's avonds een herhalingsvideo bekijken. Of misschien krijgen ze de instructie vooraf via een online video en heb je meer tijd in de klas om te oefenen. Maar je leerlingen zelf zo'n educatieve video laten maken bij een lesonderdeel is ook een leerrijke verwerking.

Inhoud

Met Microsoft PowerPoint digitaliseer je je lesschema in een oogwenk. Ik begeleid je in het maken van je eerste filmpje en toon je hoe je het publiceert op KlasCement.

Opgelet:

(1) Voor deze sessie bekijk je bij voorkeur vooraf het leermateriaal (filmpjes die je de techniek tonen, een gedetailleerde handleiding) en gebruiken we de sessie om je vragen te beantwoorden en onder mijn begeleiding de kennis in te oefenen.

(2) Registreer je vooraf bij KlasCementWe zullen je filmpje daar publiceren wanneer je klaar bent. Zorg dat je je wachtwoord en gebruikersnaam kent (of mee brengt).

Resultaat

Aan het einde van de sessie heb je je eigen educatieve filmpje gemaakt in Microsoft PowerPoint. Je kan zelf (of met je leerlingen) aan de slag om een eigen bibliotheek te bouwen van educatieve filmpjes net zoals de lesgever deed met de Jonatan Academie.

Je zal ook weten hoe je video's toevoegt aan het leermiddelennetwerk KlasCement.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden in Windows: bestanden beheren, klikken, slepen.

Je hebt voor deze sessie een KlasCement-account nodig. Zorg dat je vooraf geregistreerd bent bij het leermiddelennetwerk. Je dient je gebruikersnaam en wachtwoord te kennen (of mee te brengen) tijdens de sessie.

Nogmaals: het is aanbevolen om vooraf de leerinhoud door te nemen. Zo kan tijdens de workshop heel snel aan de slag en kan je me vragen stellen bij de problemen waar je tegenaan loopt.

Het is ook best om je eigen computer mee te brengen. Zo kan ik heel concreet hulp bieden bij jouw struikelblokken.

Meegenomen kennis

Indien het niet de eerste keer is dat je met PowerPoint werkt, kan je sneller werken en maak je misschien meer dan één video.

Lesmateriaal

Syllabus

Sites

Handleiding (te downloaden na registratie bij KlasCement)

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Pedagogische ICT-co√∂rdinator
 • Pedagogisch begeleider
 • Inspectie
 • Zorgco√∂rdinator
Uit:
 • Alle onderwijstypes

Thema's

 • Partners ICTdag
 • KlasCement
 • Audiovisueel
 • Digitale Leermiddelen

Tijdstip

Voormiddag (10u00-12u30)
Lokaal: Echo B2.06
Er zijn 19 plaatsen waarvan er 14 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Op voorwaarde dat je deze software op voorhand installeert:

 • Powerpoint 2010 of hoger;
 • Chrome.

De microfoons in laptops voldoen meestal niet om een aangename opname te maken. Wil je echt met dergelijke filmpjes aan de slag gaan is zo'n microfoon noodzakelijk en een relatief kleine investering. (ong. 30 euro bij grote elektrohandelaars, ong. 5-10 euro in 'discount supermarkten'.) 

Lesgever

Bram Faems
Lees meer over de expertise van Bram.


Korte titel : Flip de klas: Video

Deze pagina werd al 1872 keer bekeken