20. Leren programmeren met LEGO Education WeDo (Basisonderwijs)

Eenvoudig bouwen en programmeren

Inhoud

Inleiding

Met de WeDo constructieset kunnen leerlingen eenvoudige LEGO modellen bouwen en deze programmeren via de computer. De set bevat meer dan 150 onderdelen waaronder een motor, bewegingsensoren, kantelsensoren en de LEGO USB hub.

LEGO® Education WeDo™ is een nieuw product dat tegemoet komt aan een hands'on, minds'on leerervaring die de term robotica in een nieuw daglicht plaatst voor basisschool leerlingen van 7-11 jaar oud. Net als de andere LEGO Education producten is het WeDo-concept gebaseerd op meer dan 20 jaar ervaring op het aanbieden van leeractiviteiten die leerlingen stimuleert in hun eigen leerproces door een beroep te doen op hun creativiteit, samenwerking en probleemoplossend vermogen. Vaardigheden die allemaal noodzakelijk zijn voor een werkplek in de 21ste eeuw.

Inhoud

Het LEGO Education WeDo platform, word aangedreven door software die is ontwikkeld door LabVIEW, dit is alweer een nieuw product dat robotica in de klaslokalen brengt.

De sets zijn geschikt voor basisschoolkinderen van 7 tot 11 jaar, waarbij ze leren bouwen en programmeren door middel van probleemoplossende activiteiten. LEGO Education WeDo zorgt voor een uitdagende leeromgeving waarin kinderen creatief moeten denken, met teamwork en probleem oplossende vaardigheden. De WeDo programmeeromgeving werkt met simpele, drag-and-drop software ontwikkeld door LabVIEW!

Aanvulling van de organisatie

Deze ICT-praktijkdag is een uniek moment om je te verdiepen in het onderwijsaanbod van LEGO. Aangezien 'STEM' het thema is van de ICT-praktijkdag, focussen we ook op de educatieve mogelijkheden van LEGO. De lesgevers zijn bovendien ervaren trainers in LEGO. Het kan zijn dat deze sessies de volgende keer niet in het aanbod zitten. Profiteer er dus nu van!

We voorzien per twee deelnemers een laptop en een WeDo-set.

Sessie i.s.m. eduCentrum vzw - Fyxxilab

Resultaat

In deze sessie stappen we in de wereld van de wilde dieren: de hongerige krokodil, de brullende leeuw en de flapperende vogel. We leren de technische kant van het bouwen kennen en gaan daarna aan de slag om de creaties te programmeren en op die manier een dierenpark te creëren. Eénmaal we hierin geslaagd zijn, kunnen we op bezoek bij het dierenpark van de andere groepen.

Na deze sessie zal je je leerlingen kunnen helpen bij: 

 • leren bouwen en programmeren adhv probleemoplossende activiteiten;
 • creatief denken;
 • in team werken.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Lesmateriaal

Syllabus

Hand-outs van presentatie

Sites

LEGO Education Innovation Studio VTI Veurne

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Directie - Administratie
 • Pedagogische ICT-co√∂rdinator
 • Pedagogisch begeleider
Uit:
 • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
 • Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs

Thema's

 • Partners ICTdag
 • Lager onderwijs
 • ICT Innovatie & Techniek
 • STEM Fyxxi

Tijdstip

Voormiddag (10u00-12u30)
Lokaal: Echo D2.02
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 14 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Lesgever

Frederick D'alleine
Lees meer over de expertise van Frederick.


Korte titel : LEGO Wedo

Deze pagina werd al 2242 keer bekeken