1. Verantwoord en efficiënt evalueren met GenAI

Ervaar de kracht van AI voor opdrachten en toetsen

Inhoud

Inleiding

Traditionele evaluatiemethoden staan onder toenemende druk door de groeiende diversiteit in leerbehoeften en de noodzaak voor gepersonaliseerd onderwijs. Tegelijkertijd creëert de administratieve last die gepaard gaat met het opstellen, beoordelen en feedback geven op toetsen en opdrachten, een uitdaging voor onderwijzers. AI biedt oplossingen die niet alleen tijdsbesparend zijn maar ook de kwaliteit van de evaluatie verhogen door middel van data-analyse, adaptieve leerplatforms en automatische feedbacksystemen.

Deze workshop zal deelnemers voorzien van een grondige kennismaking met de wereld van generatieve AI, specifiek gericht op de toepassingen binnen het onderwijs. Door middel van een mix van theorie, praktijkvoorbeelden en hands-on activiteiten, zullen deelnemers leren hoe AI kan worden ingezet voor het ontwerpen van opdrachten, het verbeteren van toetsen en het verstrekken van gepersonaliseerde feedback aan studenten. Bovendien zullen we de ethische overwegingen onderzoeken die komen kijken bij het gebruik van AI in educatieve settings, inclusief privacy, bias, en de impact op het leerproces.

De workshop is ontworpen om een brug te slaan tussen de theoretische kennis van AI en de praktische implementatie ervan in onderwijsevaluatieprocessen. Het is een onmisbare sessie voor onderwijsprofessionals die de kwaliteit van hun beoordelingen willen verbeteren, hun werklast willen verminderen en de educatieve ervaring voor hun leerlingen willen verrijken.

Inhoud
 • Praktijkvoorbeelden van AI in evaluatie: Begin met een diepgaand inzicht in hoe AI reeds succesvol is geïntegreerd in onderwijsevaluaties, inclusief good practices.

 • Geavanceerde prompting: Leer goede prompts te schrijven, specifiek gericht op evaluatie: Feedback schrijven, werkstukken verbeteren, toetsvragen opstellen, opdrachten verzinnen en uitschrijven, ...

 • Hands-on ervaring: Stap in de wereld van generatieve AI met praktische oefeningen. Leer hoe AI-tools u kunnen assisteren bij het opstellen, verbeteren, en feedback geven voor onderwijsbeoordelingen.

Resultaat

Na deze sessie zal je niet alleen de kracht van AI in het onderwijs volledig begrijpen, maar ook hoe je deze geavanceerde technologie kunt toepassen om je evaluatieprocessen te transformeren. Dit is jouw kans om voorop te lopen in de onderwijsinnovatie. Ben je klaar om de manier waarop je leert, beoordeelt en onderwijst voorgoed te veranderen?

Met een deskundig ontworpen mix van theorie, praktijkvoorbeelden en hands-on activiteiten, zul je de talrijke mogelijkheden ontdekken die AI biedt voor het opstellen en verbeteren van opdrachten, het automatiseren van feedback, en het creëren van toetsen en examens. Of je nu een ervaren onderwijsexpert bent of nieuw in de wereld van educatieve technologie, deze sessie zal je voorzien van de kennis en tools om:

 • Evaluatieprocessen te verbeteren: Leer hoe je tijd kunt besparen en de kwaliteit van beoordelingen kunt verhogen met AI-gedreven tools.
 • Gepersonaliseerde feedback te geven: Ontdek hoe AI je kan helpen om op maat gemaakte feedback te verstrekken die studenten helpt groeien.
 • Hands-on ervaring op te doen: Ga direct aan de slag met de nieuwste AI-tools en pas wat je hebt geleerd toe in een ondersteunende, interactieve omgeving.

Je zult de sessie verlaten met niet alleen een dieper begrip van AI en zijn toepassingen in het onderwijs, maar ook met concrete ideeën en strategieën die je direct kunt implementeren in je eigen praktijk.

Voorkennis

Verplichte kennis

Deze sessie is voor halfgevorderden op vlak van AI in het onderwijs.

Basisvaardigheden computergebruik en internet is een must.

Basiskennis generatieve AI: Je werkte eerder met AI zoals ChatGPT.

 

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Online gesprekken met AI en voorbeelden

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Directie - Administratie
 • Pedagogische ICT-coördinator
 • Technisch ICT-coördinator
Uit:
 • Secundair/Voortgezet onderwijs
 • Hoger onderwijs
 • Volwasseneneducatie

Thema's

 • ICT in je klas of vak
 • Mediawijsheid
 • Data & AI

Tijdstip

Voormiddag 1 (9:50 - 11:20)
Lokaal: Lokaal 04
Kostprijs: € 22
Er zijn 25 plaatsen waarvan er 17 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Je hebt een account op chat.openai.com

Lesgever

Lester Impens
Lees meer over de expertise van Lester.


Korte titel : Evalueren met GenAI

Deze pagina werd al 1071 keer bekeken