74. Verantwoorde AI in Smartschool

Methodiek en resultaten Amai!-project 'Slimme signaalfunctie'

Inhoud

Inleiding

AI heeft het potentieel om het onderwijs meer op maat van individuele leerlingen te maken, snellere feedback te geven en vroegtijdig mogelijke leerachterstanden te detecteren. Toch, wanneer AI niet op een verantwoorde manier ontwikkeld en ingezet wordt, kan het schadelijke effecten hebben op het leerproces, de privacy van de leerling, en de professionele autonomie van leerkrachten. Het waarborgen van verantwoorde AI in het onderwijs vereist dan ook het vinden van een evenwicht tussen de voordelen van technologische vooruitgang en de mogelijke negatieve gevolgen ervan.

Inhoud

In deze webinar vertellen we wat Smartschool doet om AI op een verantwoorde manier te ontwikkelen. We zoomen in op de rol van de Onafhankelijke Adviesraad van Smartschool en kijken naar de eerste resultaten van het Amai!-project ‘Slimme Signaalfunctie: Ondersteuning van leerlingen via Smartschool’ (https://amai.vlaanderen/projecten/project2-signaalfunctie).

Resultaat

Naast inzicht in de inspanningen van Smartschool voor verantwoorde AI, neem je uit dit webinar mee wat de positieve en negatieve effecten kunnen zijn van AI in het onderwijs en welke belangrijke rol je daar als school in hebt.

Tevens krijg je inzicht in een innovatieve methode (Begeleidingsethiek) die je kunt gebruiken om AI en andere technologieën op een verantwoorde manier te ontwikkelen (of aan te schaffen).

Voorkennis

Meegenomen kennis

Affiniteit met beleid en ontwikkeling van verantwoorde technologie.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

Amai! project Slimme signaalfunctie Smartschool

Aanpak Begeleidingsethiek

Onafhankelijke Adviesraad Smartschool

Interessant voor

 • Iedereen
Uit:
 • Alle onderwijstypes

Thema's

  Tijdstip

  Blok 74 (17-05-2024) (12:45 - 13:15)
  Er zijn 250 plaatsen waarvan er 213 bezet zijn.
  Je kan nog inschrijven voor deze workshop.

  Vorm

  Live presentatie of demo

  Lesgever

  Marco Houben
  Lees meer over de expertise van Marco.


  Korte titel : Ai in Smartschool

  Deze pagina werd al 174 keer bekeken