60. Classcraft - Maak van je les een avontuur!

Een online rollenspel om tijdens de lessen te spelen

Inhoud

Inleiding

Classcraft is een online rollenspel dat bedacht werd door Shawn Young in Canada. Het werkt in elke les en is niet vakgebonden. Leerlingen spelen het spel samen met hun leekracht in de klas gedurende een afgebakende periode of een heel schooljaar lang.

Leerlingen worden beloond in het spel als ze goed presteren en kunnen op die manier magische krachten ontgrendelen die echt werken. Zo kan een krijger in het spel een hint bij een toetsvraag vragen aan zijn leerkracht of mag een genezer zijn taak een dag later afgeven. Doen leerlingen niet wat gevraagd wordt of wat er van hen verwacht wordt dan kunnen ze levenspunten verliezen en terecht komen in het Boek der Klaagzangen waar ze gestraft zullen worden door de Goden van Classcraft.

Het spel is helemaal aanpasbaar aan je eigen persoonlijke manier van lesgeven en is beschikbaar in verschillende talen waaronder Engels, Nederlands, Frans en Spaans. Bovendien ziet het er geweldig uit en is de basisversie volledig gratis.

Inhoud

De sessie start met een inleiding over het spelmechanisme. Vervolgens zullen we samen een demo-klas aanmaken en de verschillende mogelijkheden in het spel bekijken. We zullen samen overlopen welke onderdelen er allemaal op de startpagina staan en stap voor stap zal er uitgelegd worden hoe je bijvoorbeeld de spelregels kan aanpassen, hoe je je leerlingen kan invoeren, hoe je het puntenboek kan gebruiken...

De sessie eindigen doen we met praktische lesvoorbeelden die door de deelnemers meegebracht worden. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe Classcraft werkt tijdens een echte les.

Resultaat

Na deze sessie zal je weten hoe het online rollenspel Classcraft werkt, hoe je alles kan aanpassen aan je persoonlijke wensen en ben je klaar om het de volgende dag in je lessen te gebruiken als je dat zou willen.

 

 

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden vereist:

 • computergebruik (kopiëren/plakken, opslaan, bestandsbeheer, ...);
 • internet (surfen, formulieren invullen, downloaden, ...);
 • spreadsheet (bvb. Excel): gegevens kunnen invullen.

GEEN basiskennis over RPG (roleplaying games) vereist!

Lesmateriaal

Alle extra hulpmiddelen zoals handouts en hulpvideo's zijn gratis te raadplegen na het aanmaken van een account in het spel. Tijdens de sessie wordt alles getoond.

Sites

Classcraft

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Pedagogische ICT-coördinator
 • Pedagogisch begeleider
Uit:
 • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
 • Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
 • Secundair/Voortgezet onderwijs
 • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs

Thema's

 • (Serious) gaming

Tijdstip

VM 1 + VM 2 (10:00 - 12:30)
Lokaal: C206
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 12 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

 1. Zorg ervoor dat je de browser Chrome op voorhand hebt geïnstalleerd.
 2. Zorg ervoor dat Flash Player in je browser(s) werkt.
  Test Flashplayer in je browser.
 3. Zorg ervoor dat je Java-toepassingen kan afspelen in je browser.
  Test Java in je browser.

Je hebt ZEKER ook Excel nodig. Zorg dus dat er een versie van Office op je laptop geïnstalleerd is.

Je mag ook een tablet meebrengen. Er bestaat een app van het spel die je kan vinden via de App Store en via Google Play. Als je een eigen tablet meehebt, kan je ook eens kennismaken met de app, maar dat is enkel een extraatje.

Lesgever

Jeroen Heremans
Lees meer over de expertise van Jeroen.


Korte titel : Classcraft

Deze pagina werd al 1571 keer bekeken