50. Digitale en sociale media de baas

Praktische en boeiende tips om mediawijs les te geven en te krijgen

Inhoud

Inleiding

Digitaal en sociaal mediageletterd en mediawijs lesgeven houdt veel meer in dan jongeren waarschuwen voor de gevaren en de gevolgen van het gebruik van digitale en sociale media. Ook de kracht ervan kritisch, bewust en creatief gebruiken behoort ertoe. We inspireren je graag om meteen aan de slag te gaan met de ideeën en het materiaal dat tijdens de sessie aangeboden wordt.

Inhoud

Media zijn alomtegenwoordig in ons dagelijks leven en onze lespraktijk. Bij het mediawijs omgaan met sociale en digitale media is de vraag niet hoe we jongeren en kinderen “unpluggen”, maar wel hoe we hen bewust, creatief en kritisch leren omgaan met media, met de informatie die op hen afkomt en met de gedragsverandering die mediagebruik teweegbrengt.

In deze interactieve sessie krijg je een helder beeld van de reden waarom sociale en digitale media zich zo sterk vasthaken in onze gewoontes en hoe we de techniek die hier achter zit kunnen gebruiken als lesgever. Met praktische tips en voorbeelden reiken we je middelen en ideeën aan om met je leerlingen op zoek te gaan naar hoe ze echte foto’s van gemanipuleerde, valse profielen van reële, fake nieuws van realiteit kunnen onderscheiden.

Ook hoe jongeren ervoor zorgen dat alleen wat ze echt met de wereld willen delen via een zoekopdracht op internet over hen te zien is, komt aan bod.

Tenslotte maken we de jongeren sociaal media bewust door hen het doel, de boodschap, het verhaal achter de informatie die op hen wordt afgevuurd via sociale media, TV, radio, publiciteit, internet, te laten doorzien. 

Resultaat

Na deze sessie zal je niet alleen zelf mediawijzer zijn, maar ook je leerlingen en collega's kunnen betrekken, enthousiasmeren en kritisch bewust maken van dit boeiend en uitdagend verhaal.

Voorkennis

Verplichte kennis

Voor deze sessie is het vooral interessant als de deelnemers een verschillende voorkennis hebben van het gebruik van sociale en digitale media. Kom dus maar langs!

 

Meegenomen kennis

  • Gebruiker van sociale media
  • Geïnteresseerd in nieuwsfeiten

 

Lesmateriaal

Syllabus

Hand-outs van presentatie

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Mediawijsheid
  • Sociale Media

Tijdstip

VM 1 + VM 2 (10:00 - 12:30)
Lokaal: D118
Er zijn 40 plaatsen waarvan er 9 bezet zijn.

Vorm

Overleg

Mee te brengen

Zorg ervoor dat je zeker een device bij hebt om te kunnen deelnemen aan peilingen, padlets, ... De organisatie voorziet voor deze sessie immers geen laptops, tablets of smartphone.

Een laptop is het meest handig. Een tablet of smartphone is ook goed.

Lesgever

Lut De Jaegher
Lees meer over de expertise van Lut.


Korte titel : Digital Social media

Deze pagina werd al 1269 keer bekeken