47. Wordt jouw school de #SociaalsteSchool2018?

Deze sessie is geannuleerd.

Neem deel aan de wedstrijd en ontvang een digitaal feest op school

Inhoud

Inleiding

De #SociaalsteSchool van België is een voorbeeld voor anderen hoe digitale sociale verantwoordelijkheid wordt ingebed in de cultuur van de school. Tijdens deze sessie inspireren we met de projecten van de winnende scholen. 

Inhoud

Kritisch burgerschap, mediawijsheid en digitale geletterdheid gaan hand in hand. Online attitudes aanleren vòòr kinderen zich begeven in online interacties is essentieel. Een leidraad geven aan jongeren die reeds participeren aan sociale netwerken is de verantwoordelijkheid van iedereen.

Dit op een leuke, positieve en inclusieve wijze aan bod laten komen is niet aan iedereen gegeven. Met deze wedstrijd moedigen we scholen aan om ‘uit de doos’ te denken en sociale en digitale vaardigheden positief in te zetten in hun leerplan.  Hoe zorgt jullie gedragscode online en offline voor een cultuur van respect.

De #SociaalsteSchool wordt in de kijker gezet door onze media partner MNM of maakt kans op een digitaal feest met coole prijzen van onze sponsors om digitale inclusie verder te zetten.

In deze sessie ontvang je de gratis inspiratiedoos met posters, preventiemateriaal, inspirerende affiches en ondersteunende lespakketten waaronder ‘Sociaal Online’ en ‘Media Sheriff’ maar ook posters van Child Focus en IkBeslis. Kortom: alles wat je nodig hebt om digitale geletterdheid en inclusie te stimuleren in jouw school!

Wat zijn de stappen die de #SociaalsteSchool neemt:

Stap 1: Wat is sociaal? Wat boeit jouw leerlingen in de virtuele wereld van sociale media en apps? Welke zijn leuk om te delen en hoe sociaal zijn ze? 

Stap 2: De gedragscode. Weet jij hoe je veilig en met respect online kan navigeren? Ga een interactief gesprek aan met alle leerlingen en leer alles over ’netiquette’.  

Stap 3: Je maakt met heel de school een eigen gedragscode op een leuke en positieve manier! Samen delen en leren is de boodschap! 

Stap 4: Stuur ons het digitaal verslag van je project. Blaas ons omver met je plan om een positieve digitale cultuur te integreren in je school! 

Resultaat

Na deze sessie kan jou school aan de slag met het opstellen van een gedragscode voor de #Sociaalsteschool. 

Aan de hand van voorbeelden van de laureaten kan je zelf een project of leerlijn opstellen voor jou klas/school om positief in te zetten op digitale geletterdheid. 

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Lesmateriaal

Syllabus

Wij voorzien voor de deelnemers de volledige doos met inspiratiemateriaal, o.a. lesmateriaal van sCooledu, Child Focus en de Privacycommissie.

Sites

Laureaten 2017

Website #SociaalsteSchool

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Directie - Administratie
  • Pedagogische ICT-coördinator
Uit:
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
  • Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
  • Secundair/Voortgezet onderwijs
  • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs

Thema's

  • Mediawijsheid
  • Sociale Media

Tijdstip

VM 2 (11:50 - 12:30)
Lokaal: L04
Er kan niet ingeschreven worden voor deze sessie omdat ze geannuleerd is.

Vorm

Presentatie
Voorzieningen
Klaslokaal

Lesgever

Katja Schipperheijn
Lees meer over de expertise van Katja.


Korte titel : Sociaalste school

Deze pagina werd al 1119 keer bekeken