124. Vaardigheden voor de 21ste eeuw evalueren

Leeropbrengst meten van creativiteit, samenwerken, kritisch denken

Inhoud

Inleiding

Meten is weten. Daarom evalueer je op jouw manier de kennis die je leerlingen opdoen in je vak. Maar hoe doe je dat met vaardigheden zoals kritisch denken, communicatie, samenwerken, creativiteit? Kan je daar traditionele instrumenten voor gebruiken? Welke andere mogelijkheden heb je om deze en andere zogenaamde 21ste eeuwse vaardigheden te meten?

Inhoud

We beginnnen met een korte schets van de 21ste eeuwse vaardigheden, welke die zijn, waar ze vandaan komen en wat je ermee kan aanvangen in de praktijk.

We stellen een aantal praktische voorbeelden voor van leeractiviteiten (voornamelijk uit het erfgoedonderwijs) waarin de focus is op het aanleren van specifieke vaardigheden uit het lijstje van de 21ste eeuwse vaardigheden volgens het KSAVE Model. Aan de hand van deze praktijkvoorbeelden geven we terloops ook tips mee voor (gratis) applicaties, apps en dergelijke die je in je eigen les gemakkelijk kan gebruiken.

We overlopen dan een aantal instrumenten die onder andere in deze leeractiviteiten werden toepgepast, instrumenten die toelaten om de leeropbrengst te meten specifiek voor vaardigheden zoals deze uit het KSAVE Model.

Resultaat

Na deze sessie zal je een goed overzicht hebben over de vaardigheden van de eenentwintigste eeuw, over hoe je die specifiek kan aanspreken in je lessen en vooral ook hoe je eenvoudig en betrouwbaar kan evalueren of en hoe je leerlingen deze vaardigheden hebben verworven.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Meegenomen kennis

Vertrouwd zijn met de zogenaamde vaardigheden voor de 21ste eeuw.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

DICHE Digital Innovation in Cultural and Heritage Education in the light of 21st century learning

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Vaardigheden 21ste eeuw

Tijdstip

NM 2 (15:20 - 16:30)
Lokaal: C010
Er zijn 40 plaatsen waarvan er 11 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Doe dat zeker!

De organisatie voorziet voor deze sessie geen laptops. Wil je dus actief aan de slag, breng dan je eigen toestel mee. Heb je dat niet, dan kan je bij een andere deelnemer meekijken.

Lesgever

Mathy Vanbuel
Lees meer over de expertise van Mathy.

Dorien Wijstma
Lees meer over de expertise van Dorien.


Korte titel : 21ste E vaardigheden

Deze pagina werd al 1280 keer bekeken