VL-NL ICTopconferentie
Cybersecurity, mediawijsheid en AI

Laat je de hele dag inspireren door toonaangevende, ervaren keynotes


Locatie: Aula (naast ICT-beurs)

Agenda

Opening voor breed publiek
8:50 9:10 9:25 9:40
Hans De Four   Kris Vande Moortel Korousch Yoesefi
Hans De Four
Organisator
 ...
 
Kris Vande Moortel
Hoofdsponsor Microsoft
Korousch Yoesefi
Hoofdsponsor Google
       
Thema: Cyber crime / security / privacy
10:00 10:50 11:25 12:00
Joppe Nuyts
Onderzoeksjournalist VTM Nieuws & Het Laatste Nieuws
Frank Callewaert
CTO & Certified DPO bij Microsoft
Bart Moorees
Google for Education Benelux

Caroline Frère
Federal Computer Crime Unit

       
Thema: Mediawijsheid Presentatie
12:35 13:30    
   
Mathieu Verschraege
Mediavista | Former Cybercrime Detective & LCCU Investigator
Justine Pardoen
Specialist jeugd & media (mediaopvoeding, mediawijsheid)
   
       
Thema: AI in onderwijs
14:20 14:55 15:45 16:30
Ilona Boomsma
Mark van de Mortel
Directeur Grescollege
AI-beleid
Tom Naberink
Docent Hogeschool Arnhem & Nijmegen
AI-expert
Ilona Boomsma
Auteur van het boek 'Beter Leuker Sneller'
AI-expert
ICTrofee & Receptie
Prijsuitreiking @ ICT-beurs
ICT-coördinator van het Jaar
       

Keynotes

8:50 - 9:05 

Hans De Four
10 ICT-tips voor 2025

Hans De Four

Impact Connecting

Linkedin

Hans inspireert je met een ICT-tip voor elk van de volgende maanden in 2025.

Bio
Master in Wiskunde & Informatica @ Universiteit Gent - België
Leerkracht Wiskunde & Informatica 1994-2002

Door te werken aan innovatie in onderwijs via concrete, verbindende projecten die leraren professionaliseren, willen we onze kinderen en jongeren optimaal voorbereiden op de maatschappij waarin ze leven en helpen we hen een betere toekomst uit te bouwen. Oprichter van:

1998: KlasCement.net
2001: ICT-praktijkdag
2005: Classy
2007: eduCentrum vzw, de vzw die met leerlingen en leerkrachten werkt rond talenten, creativiteit en ondernemingszin via workshops en opleidingen rond STEM, VR, games, AI, makerspace, ...
2011: HuurHardware
2014: Fyxxi
2019: Eduzine
2020: ESPAI.GENT, 'A place for people to meet'
2021: Start Online EdTech Events zoals ICT-onderwijsmarkt, ICT-praktijkweek en ICT Connect.
2022: Impact Connecting, dé organisatie die het Vlaamse onderwijs verbindt met impact op vlak van educatieve technologie, kennisdeling en professionalisering
2023: Onderwijs met Games en fraAidee 

9:10 - 9:20 

TBA

 

 

 

9:25 - 9:35 

Kris Vande Moortel
Accelerate learning - Inzetten op ontwikkelen van basisvaardigheden

Kris Vande Moortel

Bio
Education Industry Executive @ Microsoft

9:40 - 9:50 

Korousch Yoesefi
Verantwoord en gedurfd omgaan met innovatie in onderwijs

Korousch Yoesefi

Bio
Verantwoordelijke Google for Education, Benelux

10:00 - 10:45 

Joppe Nuyts
De duistere kanten van sociale media - online trends en uitdagingen

Wat krijgt mijn zoon of dochter te zien op sociale media? Het is een vraag waar elke ouder wel eens van wakker ligt. Niet onlogisch, want fenomenen zoals seksuele afpersing, snel geld verdienen met illegaliteiten of fysiek en verbaal geweld tieren er welig. Maar al te vaak wordt er dan met het vingertje gewezen of wordt de smartphone uitgezet. Terwijl dat vaak niet de oplossing is. Polarisering tussen jong en oud neemt alleen maar toe.

Maar wat is het alternatief? Wel, praten helpt. Veel ouders en professionals zijn te weinig betrokken bij wat de jeugd online te zien krijgt. Horen het in Keulen donderen bij begrippen als sextortion, expose groepen of Temu. En dat terwijl betrokken ouders en leerkrachten een veel grotere impact kunnen hebben op jongeren.

Bio
Joppe Nuyts is onderzoeksjournalist voor DPG Media en instructeur bij Textgain. Hij is gespecialiseerd in digitaal onderzoek en duikt regelmatig in de duistere kanten van sociale media.

10:50 - 11:20 

Frank Callewaert
Vertrouwen in de Microsoft Cloud

We nodigen je graag uit voor een boeiende lezing over de nieuwste ontwikkelingen en maatregelen op het gebied van gegevensbescherming, beveiliging en compliance binnen de Microsoft Cloud. Tijdens deze “Vertrouwen in de Microsoft Cloud” sessie zal Frank Callewaert je meenemen door de belangrijkste onderwerpen die in de presentatie aan bod komen:

  • Ontdek hoe Microsoft zich blijvend inzet voor privacy en gegevensbescherming met een speciale focus op de bescherming gegevens van jouw leerlingen.

  • Hoe Microsoft zorgt voor de beveiliging en cyberbeveiliging van jouw gegevens en de betrouwbaarheid van de cloudinfrastructuur.

  • Verantwoord AI-gebruik: op weg naar naleving van de EU-AI-verordening en de implicaties voor het onderwijs.

Deze lezing biedt een unieke kans om dieper in te gaan op hoe Microsoft jouw organisatie kan ondersteunen bij het waarborgen van privacy, security  en compliance in de cloud. We hopen je daar te zien!

Bio
Frank Callewaert is een technologie- en thought leader met meer dan 33 jaar ervaring op CxO-niveau binnen een internationale context van de publieke sector. Hij werkt al meer dan 27 jaar bij Microsoft, waar hij een gerespecteerd lid is van de Technology Officers-community van het bedrijf. In zijn rol als Chief Technology Officer voor Microsoft België, Luxemburg en de instellingen van de Europese Unie stemt Frank de technologische visie van Microsoft af op de strategische behoeften van overheids- en zakelijke klanten. Daarnaast helpt Frank als gecertificeerde Data Protection Officer organisaties bij het bereiken van hun digitale doelstellingen en te voldoen aan de regelgeving inzake gegevensbescherming.

11:25 - 11:55 

Bart Moorees
Hacker versus Google - Bescherm je school tegen cyberaanvallen

Scholen zijn een belangrijk doelwit voor cybercriminelen. Van ransomware tot phishing, de bedreigingen zijn reëel en de gevolgen kunnen desastreus zijn. In deze keynote neemt Google for Education je mee in de wereld van cyberbeveiliging. Aan de hand van een fictief, maar realistisch voorbeeld, laten we zien hoe een school kwetsbaar kan zijn voor aanvallen. We volgen de reis van een hacker die de school probeert binnen te dringen via de meest voorkomende wegen hoe je deze aanvallen kunt mitigeren met de juiste tools en strategieën.

Bio
Bart Moorees is al 15 jaar werkzaam als IT consultant in het onderwijs, een jaar bij Google for Education en verantwoordelijk voor de technische ondersteuning van de scholen in Nederland en België. 

12:00 - 12:30 

Caroline Frère
Cybercrime as a service - Business as usual?

Neem een boeiende duik in de wereld van cybercrime a s a service.

Bio
Caroline Frère ging in 2001 aan de slag bij de lokale politie Brussel West, waar ze als inspecteur en rechercheur meer dan 10 jaar actief was. In deze periode studeerde ze ook af als criminologe aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2012 stapte ze over naar de Federale Politie. Als commissaris vervoegde ze in 2019 de Federale Computer Crime Unit en sinds juli 2023 is ze diensthoofd van de FCCU. Daarnaast vertegenwoordigt ze de federale gerechtelijke politie in nationale en internationale fora voor wat betreft het gevecht tegen cybercriminaliteit.

12:35 - 13:20 

Mathieu Verschraege
Van cyberkwetsbaar naar cyberweerbaar: een call-to-action!

In deze keynote duiken we diep in de digitale wereld waarin onze kinderen en jongeren dagelijks vertoeven. Hoewel sociale media hen talloze kansen biedt, zoals het ontdekken van nieuwe interesses en het opbouwen van sociale netwerken, schuilt er ook een donkere kant waar we vaak te weinig bij stilstaan. Veel ouders en onderwijsprofessionals missen de kennis en expertise om hun kinderen effectief te begeleiden, waardoor jongeren vaak te vrij gelaten worden om te experimenteren met alle gevolgen van dien.

We bespreken de risico's zoals cyberpesten, grensoverschrijdende sexting, sextortion, en grooming, en bekijken ook de rol die jongeren soms zelf spelen als moneymule of afperser. In plaats van alleen te focussen op controleren en verbieden, onderzoeken we hoe we als onderwijsprofessionals een ondersteunend kader kunnen bieden. We gaan in op hoe betrokkenheid en educatie jongeren kunnen beschermen én hen tegelijkertijd kunnen helpen om verantwoord en weerbaar te navigeren door de complexe digitale wereld.

Bio

Mathieu Verschraege was 10 jaar actief in secundair, hoger en volwassenenonderwijs als leerkracht en ICT-coördinator/coördinator digitaal leren.

Daarnaast werkte hij van 2013 tot 2022 bij de politie, de laatste vier jaar als cybercrime- en zedenrechercheur en lid van de Local Computer Crime Unit.

De ervaring als vader van twee tieners, leerkracht en rechercheur wendt hij sinds 2022 aan om in heel Vlaanderen jongeren, leerkrachten, ouders en de brede maatschappij te behoeden voor slachtoffer- en al dan niet bewust daderschap.

13:30 - 14:15 

Justine Pardoen
Zin en onzin van het verbieden van de smartphone

Nooit eerder was er zoveel aandacht voor de invloed van de smartphone en sociale media op kinderen en jongeren. Blijkbaar zijn zij zo kwetsbaar, en is het effect zo groot, dat ook overal de roep is om van alles te verbieden: geen smartphone tot 14 jaar en geen sociale media onder de 16 of zelfs 18 jaar. Het zou allemaal net zo schadelijk zijn als roken of alcohol. Maar is dat wel zo? Laten we feit en fictie uit elkaar halen. En ons dan afvragen wat ons te doen staat.

Bio
Dr Justine Pardoen is Nederlands expert op het gebied van mediaopvoeding en digitale jeugdcultuur. Ze schreef enkele boeken over mediaopvoeding (haar boek over de afleiding van sociale media bij het maken van huiswerk verscheen al in 2012!) en startte samen met Remco Pijpers de stichting Mijn Kind Online, waarmee ze veel relevante mediawijsheidthema's op de kaart zette. In 2014 richtte ze Bureau Jeugd & Media op, waarmee ze ouders, scholen en beleidsmakers inspireert en ondersteunt met kennis en materialen en door wetenschappelijke inzichten te verbinden met praktische handvatten. Haar deskundige en nuchtere benadering maakt haar een veelgevraagd spreker. In haar keynote geeft ze ons stof tot nadenken over de rol van digitale media in het leven van kinderen en jongeren en hoe we hen daarin het beste kunnen begeleiden. Wat zijn de gevolgen van smartphones en sociale media voor gezondheid en welzijn, maar ook voor motivatie en concentratie en wat betekent dat dan voor scholen?

14:20 - 14:50 

Mark van de Mortel
Het gesprek over educatieve technologie in je school op gang krijgen: een praktijkverhaal

Mark vertelt over hoe je als directie het gesprek over educatieve technologie (waaronder AI) binnen je school of bestuur op gang krijgt. Hij laat diverse voorbeelden zien van zijn aanpak, waaronder het organiseren van conferenties, het komen tot een visie op blended learning en de inzet van artificial intelligence (AI) in de lespraktijk. Hij laat de resultaten van deze aanpak zien en je krijgt handige tips om te komen tot een beweging binnen de school waarbij educatieve technologie onderwerp van gesprek wordt. 

Bio
Mark van de Mortel is directeur van het Grescollege in Reuver, onderdeel van Stichting SOML. Hij neemt namens de VO-raad deel aan de Themacommissie Digitalisering. Vanaf het moment dat AI in de picture kwam – en daarvoor al – zag het de mogelijkheden voor het onderwijs en heeft hij het gesprek hierover aangejaagd, in zijn school in de hele regio. Voor Stichting SOML organiseerde hij AI-conferenties en hij is initiatiefnemer van de AI Advisory Board voor dit schoolbestuur.

14:55 - 15:40 

Tom Naberink
De impact van AI op ons onderwijs: NU! (en in de nabije toekomst)

Wat is de impact van AI in ons onderwijs? Ik bespreek praktijkvoorbeelden van hoe we AI kunnen inzetten om het leerproces te bevorderen. Daarnaast gaan we in op hoe en wat we nog moeten toetsen. Ook bespreken we de impact van AI-docenten. Er is al veel meer mogelijk op dit moment dan de meesten van jullie denken....

Bio

Docent op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Om zoveel mogelijk mensen te helpen om meer AI-geletterd te worden, heeft hij de sites aivoordocenten.com, aivoorstudenten.nl en aivoorleerlingen.nl opgezet. Ook heeft hij een wekelijkse podcast: het AI-tussenuurtje.

15:45 - 16:30 

Ilona Boomsma
Beter, Leuker én Sneller met GenAI

Ilona Boomsma


Hoe gebruik je genAI om onderwijs en je werk beter, leuker en sneller te maken? En hoe voorkomen we juist slechter, stommer, slomer? Ilona beantwoordt deze vraag met heldere uitleg en praktische voorbeelden, waarmee jij de volgende dag direct aan de slag kunt.

Bio 
Ilona heeft een achtergrond in het onderwijs en bedrijfsleven. Ze staat bekend om haar energieke stijl waarmee ze complexe materie toegankelijk maakt. In 2024 schreef ze het boek Beter Leuker Sneller, samen met Barend Last en Jean-Luc Laval, dat is genomineerd voor AI boek van het jaar. 

16:30 - 17:30 @ ICT-beurs

ICTrofee - ICT-coördinator van het Jaar 

Ontdek welke ICT-coördinatoren kans maken op de ICTrofee 2025.

Genomineerden voor de ICTrofee 2025 technisch

Genomineerden voor de ICTrofee 2025 pedagogisch