95. Clicksafe module & de pedagogische tools van Child Focus

Deze sessie is geannuleerd.

Veilig internet voor jongeren: tendensen, tips & tools

Inhoud

Inleiding

Het internet biedt heel wat mogelijkheden voor kinderen en jongeren. Spelen, ontdekken, informatie vergaren, hun talenten delen met de wereld en vooral heel veel communiceren met elkaar. Een vat aan voordelen dus, die het leven van onze kinderen en jongeren vandaag enorm verrijkt. Maar zoals bij alles in het leven, zijn er ook keerzijdes aan de medaille. De media schotelt ons regelmatig alarmerende berichten voor en we mogen niet blind zijn voor risico’s rond privacy, seksuele integriteit, intimiteit, cyberpesten en zelfs cybercrime.

Inhoud

Tijdens deze vormingssessie komen verschillende aspecten aan bod. In een eerste deel zoomen we in op het gebruik van het internet door jongeren, enkele cijfers, de cybertendensen en de vele voordelen zowel als de risico’s hieraan gelinkt. Vervolgens reiken we handvaten aan om met jongeren hieromtrent aan de slag te gaan en om ‘veilig en verantwoord internetten’ met kinderen en jongeren bespreekbaar te maken. Cruciale thema’s als privacy en kritische zin komen uitgebreid aan bod maar we bekijken onder andere ook fenomenen als sexting, sextortion of grooming.

Resultaat

Child Focus wil met deze praktische pedagogische vorming professionals helpen om veilig internetgebruik via een positieve insteek over te brengen aan kinderen en jongeren en professionals aanmoedigen om de kritische zin van kinderen en jongeren te prikkelen in bepaalde situaties op het internet, nieuwe ontmoetingen, publiciteit, spelletjes, wedstrijden, betrouwbaarheid van informatie…

De focus ligt op de pedagogische tools, te gebruiken in klasverband of in groep. Deze vorming overloopt alle pedagogische en educatieve tools van Child Focus (en van andere organisaties) over online informatie opzoeken, sociale media, chat, smartphones, wedstrijden, privacy, cyberpesten … . Kortom, na deze vorming kan je onmiddellijk aan de slag.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
  • Buitengewoon lager/Speciaal primair onderwijs
  • Secundair/Voortgezet onderwijs
  • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs

Thema's

  • Partners ICTdag
  • Veilig ICT-gebruik
  • Lager onderwijs
  • Mediawijsheid
  • Sociale Media

Tijdstip

Namiddag (14:00 - 16:30)
Lokaal: D209
Er kan niet ingeschreven worden voor deze sessie omdat ze geannuleerd is.

Vorm

Presentatie
Voorzieningen
Klaslokaal

Lesgever

Niels Van Paemel
Lees meer over de expertise van Niels.


Korte titel : Clicksafe

Deze pagina werd al 870 keer bekeken