91. Ontwerp je eigen infografieken met Piktochart

Deze sessie is geannuleerd.

Vorm versterkt de boodschap. Tips voor een goede infografiek.

Inhoud

Inleiding

De afgelopen jaren wordt er, zowel online als in gedrukte media, steeds vaker gebruik gemaakt van infografieken om informatie weer te geven. Hun aantrekkelijke en kleurrijke design zorgt ervoor dat ze opvallen en onze nieuwsgierigheid prikkelen. Dit maakt hen een krachtige tool in de strijd om onze aandacht.

Bovendien komen infografieken tegemoet aan de groeiende wens en noodzaak om snel doorheen grote hoeveelheden informatie te kunnen zappen om er de essentie uit te halen. Een goede infografiek slaagt erin niet alleen in om met behulp van tekst, grafieken en beelden complexe informatie op een beknopte manier voor te stellen, maar die zorgt er tegelijkertijd voor dat er een beter begrip ontstaat of een dieper inzicht wordt verworven in bepaalde evoluties, trends of verbanden. 

Ook in het onderwijs zijn er heel wat mogelijkheden om ermee aan de slag te gaan. Ook hier kunnen ze worden ingezet om de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen of als een visuele ondersteuning van de leerstof. Nog krachtiger wordt het wanneer je leerlingen zelf hun verhaal laat vertellen met behulp van infografiek. Op dat moment worden ze aangespoord tot een kritische verwerking van het materiaal en krijgen ze de kans om heel wat essentiële vaardigheden zoals hun mediageletterdheid, het bewust leren omgaan met auteursrechten of hun  zoek- en schrijfvaardigheden aan te scherpen.

Inhoud

In deze workshop ontdek je waarin de kracht schuilt, waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen van een infografiek, welke tools je hiervoor kunt gebruiken en op welke manier je met infografieken aan de slag kunt in de klas.

Resultaat

Na deze sessie zal je:

  • met behulp van Piktochart je eigen infografieken kunnen ontwerpen;
  • weten waarmee je qua vormgeving rekening moet houden bij het ontwerpen van een infografiek. 

Voorkennis

Verplichte kennis

 Basisvaardigheden computergebruik en internet

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Secundair/Voortgezet onderwijs
  • Buitengewoon secundair/Speciaal voortgezet onderwijs
  • Hoger onderwijs
  • Volwasseneneducatie

Thema's

  • Secundair onderwijs
  • ICT-eindtermen

Tijdstip

Namiddag (14:00 - 16:30)
Lokaal: L41
Er kan niet ingeschreven worden voor deze sessie omdat ze geannuleerd is.

Vorm

Workshop
Voorzieningen

Mee te brengen

Zorg ervoor dat je de browser Chrome of Internet Explorer op voorhand hebt geïnstalleerd en dat de Flash plugin erin werkt.

Ook een PDF Reader (bvb Adobe Acrobat Reader) is nodig.

En heel belangrijk: zorg ervoor dat je (online) toegang hebt tot je mailbox.

We adviseren om je eigen toestel mee te brengen omdat je dat kent en het toetsenbord best kent. Dat werkt vlotter. Installeer zeker de nodige software. We willen immers geen tijd verliezen met deelnemers die niet in orde zijn met de lesvoorbereiding, dat begrijp je wel ;)

Lesgever

Tommy Opgenhaffen
Lees meer over de expertise van Tommy.


Korte titel : Infografieken

Deze pagina werd al 986 keer bekeken