71. Ava & Trix: Hoe maak jij wetenschap en techniek leuk in de klas?

Een game rond STEM in het basisonderwijs

Inhoud

Inleiding

Voor STEM-activiteiten in het lager onderwijs is het belangrijk te starten vanuit een uitdagende probleemstelling en is onderzoekend leren een efficiënte didactiek. Maar hoe kom je aan een uitdagende probleemstelling die tot de verbeelding van je leerlingen spreekt? En hoe pak je als leerkracht dat onderzoekend leren aan? 

Inhoud

In deze sessie leren we je hoe je de Ava&Trix-apps kunt inzetten om in de lagere school een boeiende STEM-activiteit aan te bieden. De zussen Ava en Trix komen met hun knotsgekke avonturen voor een uitdagend probleem te staan, waarvoor je leerlingen zowel op een digitale als op een analoge manier – met echte experimenten – een oplossing kunnen zoeken.

Je maakt tijdens de sessie ook kennis met andere ICT-toepassingen die kunnen ingezet worden bij onderzoekend leren. Welke apps kunnen leerlingen gebruiken om te brainstormen over mogelijke hypothesen? Hoe kunnen ze met de tablet hun resultaten vastleggen? Hoe kunnen ze zelf stappenplannen maken? En hoe kan jij als leerkracht de tablet inzetten om te differentiëren en instructies aan te passen aan de noden van de leerlingen? 

Ten slotte geven we ook heel wat praktische tips mee over onderzoekend leren zelf: Hoe pak je dit praktisch aan? Hoe stimuleer je de leerlingen tot een systematische aanpak? Met welke vragen daag je hen uit om tot een goede oplossing te komen? Kortom, nuttige tips die je bij al je toekomstige STEM-activiteiten kunt inzetten.

Resultaat

Na deze sessie zal je in staat zijn om bij STEM-activiteiten je leerlingen onderzoekend aan het werk te zetten en hen – zonder al te sterk te sturen – systematisch en probleemoplossend kunt leren denken. Je kan daarbij gebruik maken van verschillende apps.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Verplichte kennis

Basisvaardigheden computer, tablet en internet.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

Ava & Trix

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Directie - Administratie
  • Pedagogische ICT-co√∂rdinator
  • Pedagogisch begeleider
Uit:
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8

Thema's

  • ICT in je klas of vak
  • Lager onderwijs
  • Tablets
  • STEM Fyxxi

Tijdstip

Namiddag (14:00 - 16:30)
Lokaal: B3.028
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 17 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

We werken met verschillende apps tijdens deze workshop. 

Als je je eigen iPad meebrengt, gelieve dan de volgende app al te installeren: Popplet, Show Me, Educreations, Book creator, Glogster

Lesgever

Jill Vanparys
Lees meer over de expertise van Jill.


Korte titel : Ava & Trix

Deze pagina werd al 1442 keer bekeken