50. Ga zelf aan de slag met tablets in de klas! (Sec. Ond.)

Deze sessie is geannuleerd.

Gebruik zelf apps en leer meer over tablets in het Vlaamse onderwijs

Inhoud

Inleiding

Uit een bevraging in november 2015 bij 110 directies en ICT-coordinatoren van secundaire scholen in Vlaanderen, blijkt dat 44% van de scholen reeds 10 of meer tablets heeft. Wanneer we echter in dezelfde periode aan 476 leraren vroegen hoe vaak ze die tablets in de klas gebruikten, gaf 78% van de leraren aan nog nooit een tablet gebruikt te hebben tijdens de les.

Een van de oorzaken hiervoor blijkt een gebrek aan aanbod te zijn van goede digitale leermiddelen en een gebrek aan pedagogische ondersteuning.

Dit alles kwamen we te weten in het Edutab-project, een 2-jarig onderzoeksproject (ICON-iMinds) waarin een consortium van uitgeverijen, ontwikkelaars, scholen en onderzoekers het Vlaamse tabletgebruik in de secundaire scholen in kaart bracht. We betrokken in 25 studies meer dan 3000 leerlingen, leraren, directieleden, ICT-coördinatoren, ouders en beleidsmakers.

Doelstelling Workshop

Deze workshop heeft 2 belangrijke doelstellingen:

1) Het leren kennen van een greep uit het aanbod educatieve applicaties. Je komt hierdoor in aanraking met enkele apps die je in je klaspraktijk kan inzetten. Je kan deze zelf uitproberen en de voor- en nadelen beoordelen.

2) Het overbrengen van de Edutab-onderzoeksresultaten. Je leert hierbij ook de tips & tricks die hieruit volgden.

Doelgroep Workshop

Leerkrachten secundair onderwijs

Inhoud

Deze workshop bestaat uit 2 delen.

In het eerste deel van de workshop bieden we je een lijstje van eenvoudige educatieve apps aan die je mag uitproberen (onder begeleiding). Denk hierbij aan apps als: Rekenkoning, Rat Dissection,.. We houden hierbij -in de mate van het mogelijke- rekening met de vakken die u geeft, indien u deze opgeeft bij inschrijving. Je gaat meteen ook na in welke mate deze overeenkomen met je verwachtingen en die van de Vlaamse leraar. We koppelen daarna terug naar de groep, en vergelijken je bevindingen met de resultaten van het Edutab-onderzoeksproject (waar 344 apps onder de loep genomen werden).

In het tweede deel van de workshop, geven we je op interactieve wijze (met tablets/smartphones) de belangrijkste onderzoeksresultaten van het Edutab-project mee en de tips & tricks die hieruit volgden. We proberen hierbij de vragen die we het meest gesteld hoorden worden door leraren te beantwoorden. Dit deel van de workshop neemt de vorm aan van een interactieve les met tablets, zoals jullie die ook zelf zouden kunnen organiseren in de klas. We maken gebruik van algemene apps, die inzetbaar zijn in alle vakken (bv. Socrative, Nearpod of Showbie). Op het einde van de workshop is er nog tijd om zelf te experimenteren met de gebruikte apps.

De apps die we gebruiken tijdens de workshop zijn allemaal gratis. Het is echter enkel relevant deze workshop bij te wonen indien je in jouw school tablets kan inzetten in de klas of dit in de (nabije) toekomst mogelijk zal kunnen doen.

Resultaat

Na deze sessie zal je:

 • een aantal nieuwe educatieve apps hebben leren kennen om in te zetten in je klas (met tablets);
 • zelf met een aantal apps geëxperimenteerd hebben;
 • de onderzoeksresultaten van het 2-jarige project Edutab (rond tablets in het Vlaamse onderwijs) kennen;
 • tips & tricks rond tabletgebruik in het onderwijs kunnen doorgeven aan je collega's.

Voorkennis

Verplichte kennis

De workshop is ideaal voor zij die reeds een basis knoppenkennis hebben m.b.t. het gebruik van tablets, maar zich afvragen hoe ze die tablet ook didactisch op een interessante manier kunnen inzetten.

Leraren die reeds vaak met tablets (en verschillende applicaties) aan de slag gingen voor interactieve didactische werkvormen tijdens hun lespraktijk, zullen minder hun gading vinden in deze workshop.

Lesmateriaal

Digitaal materiaal gebruikt in de educatieve apps

Sites

onderzoeksresultaten edutab

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Pedagogische ICT-coördinator
 • Pedagogisch begeleider
Uit:
 • Secundair/Voortgezet onderwijs

Thema's

 • ICT in je klas of vak
 • Secundair onderwijs
 • Tablets
 • Digitale Leermiddelen

Tijdstip

Voormiddag (10:00 - 12:30)
Lokaal: L50
Er kan niet ingeschreven worden voor deze sessie omdat ze geannuleerd is.

Vorm

Workshop
Voorzieningen
Lokaal met één pc per twee deelnemers

Mee te brengen

Breng ZEKER je eigen tablet mee en zorg ervoor dat je dat toestel goed kent en kan beheren.

De organisatie voorziet voor deze sessie geen tablets voor deelnemers.

Lesgever

Ellen Vanderhoven
Lees meer over de expertise van Ellen.


Korte titel : Edutab Apps

Deze pagina werd al 1062 keer bekeken