45. Flip je klas door gebruik te maken van instructievideo's

Deze sessie is volzet.

Instructievideo's aanmaken met Office Mix en ActivePresenter

Inhoud

Inleiding

Enkele jaren geleden heb ik een aantal cursussen van het Office-pakket uitgewerkt met instructievideo's. De resultaten bij de een bevraging waren duidelijk: 66.3% van de ondervraagden verkoos de cursus via instructievideo boven die op papier. Slechts 11% verkozen een papieren cursus. Voor de rest maakte het niet uit.

Sindsdien gebruik ik deze techniek vaak. Eens je de technische vaardigheden onder de knie hebt is iets uitleggen op basis van een instructievideo vaak makkelijker, sneller en duidelijker dan op papier!

Merk op dat je de term 'instructievideo' ook kan vervangen door 'kennisclip', 'educatieve video' , ...

Inhoud

De sessie bestaat uit twee delen. Eerst bekijken we de mogelijkheden van Office Mix en ActivePresenter (beiden zijn gratis). Daarna kan je zelf onder begeleiding op eigen tempo aan de slag.

Office Mix geeft je de mogelijkheid om op een snelle en eenvoudige manier instructievideo's aan te maken en ze te integreren in PowerPoint. Tijdens de opname kan je een gedeelte van je beeldscherm 'filmen' of bestaande ppt-dia's inspreken. Beschik je over een touch-screen, dan kan je ook nog aantekeningen te maken op je dia's. Tenslotte biedt Office Mix ook de mogelijkheid om jezelf heel eenvoudig via de webcam van je laptop in beeld te brengen. Wees gerust: dit is niet verplicht.

ActivePresenter biedt in de gratis versie alles wat je nodig hebt om geavanceerder aan de slag te gaan zonder dat het echt moeilijk wordt. Je zou dit kunnen beschouwen als een gratis alternatief voor Camtasia. Omdat je de clips makkelijk kan bijsnijden is het pakket is beter geschikt om langere video's in te spreken. Zo kan je immers kleine foutjes achteraf verwijderen. Je kan teksten voorzien, extra foto's toevoegen, inzoomen op een bepaald onderdeel van de opname, ...

Resultaat

Na deze sessie zal je:

Instructievideo’s kunnen aanmaken op jouw eigen niveau: eenvoudig of meer geavanceerd.

Instructievideo’s kunnen aanmaken zonder veel technische problemen en aan een behoorlijk tempo met gebruik van je persoonlijke laptop of computer.

Instructievideo’s kunnen aanmaken volgens een aantal scenario’s. Denk bv. aan het inspreken van PowerPoint dia’s, het uitleggen van een oefening op het digibord, … .

Instructievideo’s kunnen voorzien van ingesproken tekst of het oorspronkelijke geluid van de computer (systeemgeluid).

Instructievideo’s kunnen voorzien van een aantal interessante extra’s zoals tekst, foto’s, zoom and pan (inzoomen op een gedeelte van de videoclip), …

Schermopnames kunnen maken van elke bron die je op je scherm kan tonen. Denk bv. aan een video van deredactie.be. Je kan hier ook enkel de belangrijke stukken behouden of de reclameblokken verwijderen.

Belangrijk: beide behandelde programma’s werken spijtig genoeg enkel op een Windows computer.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden computer en internet.

Lesmateriaal

Instructievideo's

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Directie - Administratie
  • Pedagogische ICT-co√∂rdinator
  • Pedagogisch begeleider
  • Inspectie
  • Zorgco√∂rdinator
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Microsoft
  • Audiovisueel
  • Digitale Leermiddelen

Tijdstip

Voormiddag (10:00 - 12:30)
Lokaal: B4.007
Er zijn 17 plaatsen waarvan er 17 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Gelieve een headset of hoofdtelefoon mee te brengen.

Lesgever

Nick Sauvillers
Lees meer over de expertise van Nick.


Korte titel : Flip klas met video

Deze pagina werd al 1817 keer bekeken