Middagsessies

Er worden verschillende informatieve middagsessies gegeven door standhouders of door leerkrachten: ervaringsuitwisseling, voorstelling nieuwe producten ... En we hebben opnieuw een Teachmeet!

Wie echter liever anderhalf uur pauze neemt en met andere aanwezigen ervaringen uitwisselt, kan dat natuurlijk ook!

Aanbod

12u50-13u10
1. Nieuwe media in de klas: Meerwaarde of gadget?

Gegeven door: Kaylee Surgeloose (voorzitter Vlaamse Scholierenkoepel)

Lokaal: B1.008

De Vlaamse Scholierenkoepel, de spreekbuis van scholieren uit het secundair onderwijs, peilde naar de kijk van leerlingen op nieuwe en sociale media in de klas. We belichten de troeven en succesverhalen, maar scholieren waarschuwen ook voor knipperlichten die de integratie van ICT op school bemoeilijken. Afsluitend formuleren we vragen van scholieren aan directies, schoolpersoneel en het onderwijsbeleid.

Kaylee Surgeloose

2. Communiceren met ouders en leerlingen op maat van de school (Schoolonline)

Gegeven door: Niels Strybos

Lokaal: B2.008

Schoolonline zet volop in op digitaal leren en communiceren!

In deze sessie overlopen we in vogelvlucht de vernieuwde communicatiemiddelen die Schoolonline aanbiedt: Online ad valvas berichten posten, mailtjes versturen, documenten delen in de cloud, een digitaal leerpad doorlopen, een kleuteragenda delen, het kan allemaal.

Gebruik je liever een tablet of Smartphone? Geen probleem, als school kies je zelf welke middelen je inzet.

 

3. De Schooltour: hoe laptops/tablets in de klas gebruiken, door leerlingen, leerkrachten (Signpost – AcademicShop.be)

Gegeven door: WOT vzw - Arne Vandendriessche

Lokaal: B1.018

Tijdens onze vele contacten in het onderwijs werd duidelijk dat leerkrachten, directies of ouders niet altijd vertrouwd zijn met technologie in klasverband. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van laptops of tablets in de klas voor velen nog een ver-van-mijn-bed-show.

WOT vzw organiseert daarom de ‘Schooltour’. Een roadshow doorheen Belgische scholen met aan boord een infosessie over ‘laptops en/of tablets’ in de klas.

Op deze sessie komen jullie reeds in contact met de Schooltour.


13u20-13u40
1. LEGO StoryStarter: Iedereen heeft een verhaal ...

Gegeven door: Katrien Van Tongerloo

Lokaal: B2.008

Iedereen heeft een verhaal...

... maar kinderen vinden het soms moeilijk om te beginnen of hun fantasie onder woorden te brengen. Het nieuwe StoryStarter-concept van Lego Education helpt leerlingen hun creativiteit op gang te brengen en hun lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren. Leerlingen werken met elkaar aan het opbouwen van betere verhalen met behulp van Lego-stenen en -figuren en met de software van het concept om het resultaat te visualiseren en te communiceren.

StoryStarter is een praktische tool die leerlingen laat samenwerken terwijl ze tegelijkertijd verhalen maken en communiceren met behulp van Lego-stenen.

 

2. Programmeren in het onderwijs - Voorstelling Fyxxilab (eduCentrum vzw - Fyxxi)

Gegeven door: Isabel Allaert - eduCentrum vzw

Lokaal: B1.018

In deze middagpresentatie krijg je kort informatie over het belang van programmeren in het onderwijs en tonen we je enkel voorbeelden waarmee je later in de klas aan de slag kan: Kodable, Kodu, Bee-Bot, Hopscotch, Google Blockly, Scratch, ...

De presentatie wordt gegeven door Isabel Allaert, medewerker van het Fyxxilab in Gent, waar wekelijks klasjes uit basisonderwijs en eerste graad kleuteronderwijs aan de slag gaan met ICT-toepassingen voor wetenschap en technologie.

3. Innovatief wiskunde leren en oefenen met StudySteps: de persoonlijke online wiskundetrainer (StudySteps - Uitgeverij Van In)

Gegeven door: Brigitte Van Cauter

Lokaal: B1.019

 

Veel leerlingen in het secundair onderwijs worstelen met wiskunde.

Speciaal voor hen is StudySteps ontwikkeld. Het is een adaptief online leer- en oefenplatform voor wiskunde dat aansluit op de wiskundemethodes.

Leerlingen van de 1e gr A-stroom en de 2e gr ASO oefenen na school heel gericht en zelfstandig. Ze krijgen specifieke feedback en daarnaast kan de online wiskundecoach hen ondersteunen en begeleiden.

Wij nodigen u uit: neem de proef op de som en kom de kracht van StudySteps ontdekken!


13u20-13u50
1. Beeld in de klas

Gegeven door: Evy Raes

Lokaal: B1.008

Hoe kun je creativiteit en mediawijsheid gebruiken in je les? De fotografe Evy Raes gebruikt fotografie in haar project Beeld in de Klas met haar mascotte Pablo de Kever.

De eenvoudige tips geven iedere leerkrachten de mogelijkheid om beelden te gebruiken in de klas. Kom, luister en kijk. Maak jouw les creatiever!

Wil je al enkele ideeën ontdekken? Kijk dan snel op de blog www.PablodeKever.be!


16u30-17u30
1. Receptie met bier en hapjes, een aangename babbel, ...

Gegeven door: ICT-praktijkdag 25ste editie

Lokaal: Foyer

Geen middagsessie, maar zeker de moeite waard om ook even te kijken hoe groot de interesse is en de receptie hier te promoten!

Elke ICT-praktijkdag sluiten we af met een fijne receptie. Je kan napraten met collega's, lesgevers, andere deelnemers en organisatoren. Het moment om nog wat te netwerken en ideeën uit te wisselen. Kom en geniet na bij een frisdrank, hét biertje van de hogeschool (Bijlokebier) of een pintje.

Je komt na jouw sessie ook naar de foyer voor de draagtas met informatie over allerlei ICT-projecten van standhouders en andere partners.

En vooral ...

16u40: Keynote Mevr. Sabine Poleyn

Naar aanleiding van de 25ste editie en omwille van het thema van de ICT-praktijkdag komt Mevr. Sabine Poleyn, Vlaams volksvertegenwoordigster tot de dag voor deze 'STEMdag', graag het STEM-beleid voor onderwijs nog eens toelichten.

STEM en ondernemingszin zijn enkele van de vele thema's die zij van kortbij opvolgde in het vorige Vlaamse parlement.  Als volksvertegenwoordigster is ze heel goed op de hoogte van wat er zich afspeelt op dat vlak. Bovendien is zij ook de drijvende kracht achter de Techniekclubs in West-Vlaanderen.

 

Via deze pagina willen vooral weten hoe groot de interesse is. Door hier na aanmelding op 'Ik heb interesse' te klikken, geef je je interesse aan. Wie niet klikt op het knopje, is natuurlijk ook nog steeds welkom op de receptie! Als je maar ingeschreven bent voor deze ICT-praktijkdag.