17. Gratis en goed foto's bewerken met allerlei tools (niet: Picasa)

Deze sessie is volzet.

Alternatieven voor Photoshop gewikt en gewogen

Inhoud

Inleiding

Foto's bewerken of afbeeldingen maken hoeft geen dure klus te zijn. Photoshopkennis is zelfs niet noodzakelijk om gratis en goed met fotobewerking te starten. Wel moet je weten hoe je zelf kan beoordelen of het resultaat door de kwaliteitscontrole van afdrukcentrales zal geraken en welke gratis oplossing je kunt inzetten als je een bepaald eindproduct voor ogen hebt.

Als prettig Photoshopverslaafde laat ik je zien hoe je in 'de cloud' en in 'de freeware-jungle' je weg kan vinden als je op je pc foto's wil bewerken. Meer nog: je gaat er uiteraard zelf mee aan de slag in deze hands-on workshop!

Inhoud

Zonder een klein beetje technische bagage aan deze tocht langs fotobewerkers starten, is geen goed idee. Daarom hoor je in de inleiding hoe een digitaal beeld opgebouwd is, hoe het zit met metadata, auteurs- en portretrecht en hoe je kan uitrekenen op welk formaat je foto of afbeelding kwaliteitsvol geprint kan worden. Verder is het belangrijk ook heel even stil te staan bij de eisen aan beelden die niet geprint moeten worden, maar eerder dienen voor gebruik in een presentatie of in een website.

Vervolgens experimenteer je eerst met cloudoplossingen waarbij pixlr.com als grote winnaar uit de bus zal komen op vlak van gebruiksgemak (met verschillende versies voor verschillende doelgroepen) en in overeenkomst met 'the real thing': Photoshop omdat er onder andere ook met lagen gewerkt kan worden.

Na een ommetje langs software waarmee je beelden van je scherm kan plukken - de zogenaamde 'screengrabbers' - eindigen we met een rondje freeware-programma's waarbij zeker PhotoScape aangenaam zal verrassen.

Bij elk programma dat je gebruikt, krijg je een korte handleiding en wat tijd om te experimenteren. Telkens voorzie ik afdrukken van de beelden uit de workshop die in een fotolabo geprint werden of links naar die beelden in een presentatie of website zodat je zelf kan zien wat het échte eindresultaat is.

Lang niet alles wat je in Photoshop kunt realiseren, zal je vandaag gratis en goed kunnen leren maken, maar er is meer mogelijk dan je denkt!

Resultaat

Na deze sessie zal je zelf op je pc foto's kunnen bewerken en afbeeldingen kunnen maken in de juiste resolutie om ze te kunnen gebruiken in drukwerk, presentaties of websites, zonder te investeren in dure software. Je hebt voldoende bagage om leerlingen hiermee aan de slag te laten gaan.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden computergebruik en internet

Meegenomen kennis

Basisvaardigheden fotobewerking

Lesmateriaal

Syllabus

Hand-outs van presentatie

Startbestanden bij de syllabus

Sites

Pixlr

Photoscape

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Audiovisueel

Tijdstip

Voormiddag (10u00-12u30)
Lokaal: D110
Er zijn 25 plaatsen waarvan er 25 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Lesgever

Ann Hannes
Lees meer over de expertise van Ann.


Korte titel : Foto's bewerken

Deze pagina werd al 2212 keer bekeken