13. Stopmotionfilmpjes maken door het nemen van foto's

Maak zelf een animatiefilmpje met je leerlingen

Inhoud

Inleiding

Stop motion is een animatietechniek waarbij je voorwerpen uit je omgeving tot leven wekt in een fimlpje. De basistechniek is eenvoudig: je neemt ettelijke foto's van een object, waarbij je dit steeds een beetje verschuift. Als je dan deze foto's na elkaar laat afspelen, lijkt het of het object echt beweegt. Plak er een leuk muziekje of een gesproken boodschap op en je film is klaar!

Inhoud

We starten deze sessie met het bekijken van een aantal leuke voorbeelden van bestaande stopmotion-films. Vervolgens bekijken we een aantal veel voorkomende do's and dont's. Dan gaan we aan de slag: gewapend met je eigen fototoestel en materialen schrijven we een scenario uit, nemen we de foto's en monteren we deze op de computer, we maken er een filmpje van en publiceren het desgewenst op internet.Resultaat is gegarandeerd!

Resultaat

Na deze sessie zal je in staat zijn om zelf een stopmotion-filmpje te maken, van het prille begin tot de uiteindelijke publicatie.

Je zal deze methodiek trouwens vlot kunnen toepassen in je klas of met je leerlingen, zonder kopzorgen over de techniek of het materiaal.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden computergebruik

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-coördinator
  • Pedagogisch begeleider
  • Zorgcoördinator
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Audiovisueel
  • Digitale Leermiddelen

Tijdstip

Voormiddag (10u00-12u30)
Lokaal: D001
Er zijn 25 plaatsen waarvan er 23 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Stopmotion kan je toepassen op alle materialen.
Klassieker zijn lego-figuurtjes, Playmobil, Duplo,... Maar ook knuffelberen zijn populaire acteurs in stopmotion-films. Breng gerust de materialen mee waarvan je denkt dat ze een rol kunnen spelen in je verhaal.
Breng tevens een digitaal fototoestel mee. Indien mogelijk ook een statief, dit is echter geen must.

Breng - indien mogelijk, dit is geen verplichting - je eigen laptop mee. Installeer dan wel op voorhand Windows Live Movie Maker

Lesgever

Geert Callebaut
Lees meer over de expertise van Geert.


Korte titel : Stopmotion via foto

Deze pagina werd al 2155 keer bekeken