103. Computeronderhoud: Good practices voor je laptop of pc

Deze sessie is volzet.

Goed bestandsbeheer: Back-up, Antivirus, Acronis, Beveiliging

Inhoud

Inleiding

Een onmisbaar instrument bij levenslang leren is je laptop of pc. In deze module bekijken we een manier om jouw persoonlijke tool steeds in topvorm te houden. Deze sessie is er m.a.w. in de eerste plaats voor een gewone eindgebruiker, niet voor ICT-coördinatoren.

De module wordt gegeven als workshop zodat elke cursist zelf de handelingen mee kan doen op de computer.

De module is uitgewerkt voor Windows 8, maar de inhoud is ook nuttig indien je over een vorige Windows-versie beschikt.

Lees de inhoud en voorkennis voor deze sessie a.u.b. goed na.

Inhoud

In eerste instantie is er aandacht voor gezonde pc-praktijken: Antivirus, updates en vooral: back-up. Om voor goede back-ups te kunnen zorgen halen we je data weg van de C-schijf en plaatsen ze op een aparte map op b.v. de d-schijf. We passen de belangrijkste linken zoals "documenten" en "afbeeldingen" aan zodat je er niets meer van merkt.

We bekijken een goed synchronisatieprogramma om back-ups te nemen op externe hd of USB-stick. Voor een dagelijkse, volledig geautomatiseerde online back-up nemen we Dropbox onder de loupe.

Toch wordt een pc per definitie trager en dringt vroeg of laat een herinstallatie zich op. Daarom is er in eerste plaats aandacht voor Acronis True Home Image. Deze software laat je toe een kopie van je c-schijf op te slaan in één groot bestand op b.v. je d-schijf. In geval van problemen zet je deze kopie gewoon terug.

Daarnaast bekijken we ook de Systeem Kopie van  Windows 7 en 8. Deze technologie werkt gelijkaardig aan Acronis en bestond ook al onder bepaalde versies van Vista. Vanaf Windows 7 is ze echter aanwezig in alle versies. Het is nu een knap gratis alternatief.

Al deze stappen worden gedocumenteerd in een handleiding. Waar nodig is de uitleg voorzien voor Windows Xp, Vista, 7 en 8. 

Belangrijk! Toch duidelijk stellen dat deze module niet in detail handelt over Anti-virus programma's, Firewalls, automatische updates of Acronis. Ze worden wel gebruikt maar deze sessie is een soort van "totaalpakket" om zelf je toestel te onderhouden. We maken ook geen gebruik van imaging-software via het netwerk. Evenmin is dit een sessie voor experten.

Het doelpubliek is een gemiddelde computergebruiker. De nadruk ligt op het scheiden van je documenten van je systeemschijf, het nemen van een back-up en het configureren van gebruiksvriendelijke imaging-software.

Resultaat

Na deze sessie zal je:

  • Op je eigen pc of laptop de gegevens duidelijk kunnen scheiden van je systeemsoftware. Je plaatst ze in een gescheiden map die je makkelijk kan back-uppen. Voor het nemen van een Back-up bekijken we een basisoplossing en een online variant.
  • Je eigen pc of laptop op elk moment op een half uurtje terug in perfect werkende staat kunnen zetten. Hiervoor gebruiken we Image-software.

Voorkennis

Verplichte kennis

Voor deze module heb je een goede basiscomputerkennis nodig. Bekijk vooral of je de beschrijving van de inhoud goed begrijpt.

Deze sessie is er in de eerste plaats voor een gewone eindgebruiker, niet voor ICT-coördinatoren.

Meegenomen kennis


 

Lesmateriaal

Syllabus

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Directie - Administratie
  • Pedagogische ICT-coördinator
  • Pedagogisch begeleider
  • Inspectie
  • Zorgcoördinator
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Veilig ICT-gebruik
  • Systeembeheer

Tijdstip

Namiddag (14u00-16u30)
Lokaal: D202
Er zijn 10 plaatsen waarvan er 10 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Lesgever

Nick Sauvillers
Lees meer over de expertise van Nick.


Korte titel : Computeronderhoud

Deze pagina werd al 2042 keer bekeken