96. Je eigen computergame met Game Maker

Werk je eigen schoolgames uit of laat je leerlingen een spel

Inhoud

Inleiding

Is het altijd je droom geweest om zelf games te maken, maar wil je niet veel tijd steken in het leren van een programmeertaal?

Game Maker is een programma waarmee je games kunt maken, zonder dat je daarvoor een programmeertaal hoeft te leren. Met een paar makkelijke drag&drop acties, kun je goede games maken. Natuurlijk kun je, indien je dat wilt, wel gebruik maken van een programmeertaal. De Game Maker Language is speciaal ontwikkeld voor Game Maker.

Sinds enkele jaren wordt Game Maker naast het gebruik voor hobby, ook steeds populairder op scholen, zowel op basisscholen als het voortgezet onderwijs.

In het onderwijs wordt Game Maker vooral gebruikt als opstapje naar het programmeren en ontwerpen van software. In deze context komt Game Maker meestal in het vak Informatica of ICT aan de orde. In eerste instantie kan men de leerlingen eerst leren werken met het drag&drop systeem en enkele simpele stukjes Game Maker Language. Indien de leerlingen de GML taal voldoende beheersen kunnen zij gemakkelijker beginnen met programmeertalen als C(++) en Delphi.

Uiteraard zijn er ook leraren die Game Maker alleen gebruiken voor de algemene ontwikkeling van hun leerlingen. De leraar maakt een spel, de leerling speelt en leert.

Inhoud

We starten spelend en verkennen eerst de computerspelen die leerlingen maakten in het kader van de opdracht 'promoot je school'. Na deze introductie bekijken we waar de software te verkrijgen is en welke ondersteuning er te vinden is op het internet. We downloaden, installeren en ... programmeren onze eerste Game Maker-computerspelletjes waarin je desgewenst eigen beeldmateriaal of geluidsfragmenten kan opnemen.

Resultaat

Na deze sessie zal je:

  • weten waar de software, ondersteuning en handleidingen te vinden zijn
  • de software kunnen installeren
  • zelf games kunnen maken waarin je je eigen beeldmateriaal of geluidsfragmenten verwerkt
  • zin hebben om zelf spelen te maken voor je leerlingen
  • het voelen kriebelen om je leerlingen zelf spelen te laten bedenken

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden computergebruik en internet

Lesmateriaal

Syllabus

CD-ROM met lesmateriaal en ev. software

Sites

YoYoGames

Gamemaker

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • (Serious) gaming

Tijdstip

Namiddag (14u10-16u40)
Lokaal: D110
Er zijn 22 plaatsen waarvan er 18 bezet zijn.

Vorm

Workshop
Voorzieningen
Lokaal met één pc per deelnemer

Lesgever

Ann Hannes
Lees meer over de expertise van Ann.


Korte titel : Game Maker

Deze pagina werd al 1856 keer bekeken