65. Gezond en veilig beeldschermwerken

Ergonomisch verantwoord werken met de computer

Inhoud

Inleiding

Bijna de helft van wie regelmatig met de computer werkt, kampt vroeg of laat met RSI, klachten ter hoogte van de nek, de bovenrug, de schouders, de elleboog en de pols.

Er wordt zeer  veel geld en tijd geïnvesteerd in computers, computerprogramma’s en computertrainingen. Training in hoe men gezond en efficiënt met de computer kan werken wordt verwaarloosd met een toenemend aantal kinderen, jongeren en volwassenen met RSI tot gevolg.

Inhoud

Onderzoekers waarschuwen dat RSI blijvende schade kan aanrichten. Als gekeken wordt naar de houding of de ‘werkopstelling’, is een korte blik vaak voldoende om te constateren dat er wel het een en ander aan te verbeteren valt. Kinderen zitten op steeds jongere leeftijd en steeds meer achter de computer. Extra aandacht voor preventie is noodzakelijk. 

RSI preventie houdt echter veel meer in dan alleen kijken naar de werkplek. Bij deze presentatie richten we ons op het totaalbeeld en plaatsen we de mens centraal.

Na een korte introductie staan wij stil bij het ontstaan van RSI. Hiervoor maken wij op een eenvoudige manier de anatomie van de mens inzichtelijk en bekijken we de diverse houdingsfactoren die leiden tot het ontstaan van klachten. Deze inzichten worden in de praktijk gebracht door de correcte werkhouding voor de computerwerkplek te bespreken in combinatie met het omgaan met werkdruk. Stress speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van RSI.

Tijdens het interactieve deel van deze sessie wordt aandacht besteed aan het belang van regelmatige beweging, micro pauzes, voor het afvoeren van de opgestapelde afvalstoffen.

Resultaat

Na deze sessie zal je voldoende inzicht hebben om in alle omstandigheden, zowel op het werk als  gedurende de vrije tijd, belastende houdingen te herkennen en te vermijden!

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Verplichte kennis

Geschikt voor iedereen die met een computer werkt of dit wenst aan te leren.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • ICT-beleid

Tijdstip

Namiddag (14u10-16u40)
Lokaal: E006
Er zijn 40 plaatsen waarvan er 10 bezet zijn.

Vorm

Presentatie
Voorzieningen
Klaslokaal

Lesgever

Maggy Vincke
Lees meer over de expertise van Maggy.


Korte titel : Ergonomie

Deze pagina werd al 1814 keer bekeken