53. Creatief met ICT

Een vernieuwend vak in de Tiense Middenschool

Inhoud

Inleiding

De start van het nieuwe schooljaar, betekent in de Tiense middenschool van het Koninklijk Atheneum meteen ook de start van een nieuwe unieke studierichting “Creatief met ICT”. Tijdens dit vak van de 21ste eeuw gaan de leerlingen op een creatieve, spannende en vernieuwende manier om met digitale media.

Een filmpje maken om zichzelf voor de stellen aan hun klasgenootjes, een blog of Facebook omgeving samenstellen met een overzicht van hetgeen ze tijdens de lessen opgestoken hebben, een videoverslag van een schooluitstap, aan de slag met iPods en iPads. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Naast het “leren” op zich, worden de leerlingen tegelijkertijd ICT- competenter en dat is uiteraard mooi meegenomen in een wereld waarin alles om kennis en technologie draait. De nieuwe succesvolle keuzerichting zal worden gegeven in samenwerking met ICT Atelier vzw. Kurt Klynen: “ ICT Atelier heeft als doel leerkrachten en leerlingen te enthousiasmeren tot het creatief gebruik van ICT en nieuwe media in het onderwijs. Hiervoor gaan we reeds enkele jaren naar de scholen toe, met onze mobiele ICT ateliers. Daarnaast openden we dit schooljaar, met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant het “Creatief Leer Centrum” op het bedrijventerrein van Tienen. Naar voorbeeld van de Engelse Creative Learning Centers zal het CLC een vaste stek zijn waar leerkrachten én hun leerlingen terecht kunnen voor praktische workshops en sessies omtrent de integratie van ICT en nieuwe media in de lessen.”

Inhoud

Eerst zal er een presentatie gegeven worden om het vak "Creatief met ICT" te situeren binnen de school en binnen het secundair onderwijs.

In het tweede deel zullen er praktijkvoorbeelden uitgewerkt worden aan de hand van een hoekenwerk. De deelnemers kunnen dan zelf aan de slag. Zo zal er o.a. een digitaal stripverhaal gemaakt worden om zichzelf voor te stellen. Verder zal er ook aan de slag gegaan worden met audio en video.

Resultaat

Na deze sessie zal je kennis hebben gemaakt met een totaal nieuw vak in het secundair onderwijs en dat aansluit op de zgn. belangstellingsgebieden (op til zijnde hervormingen in het secundair onderwijs).

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Meegenomen kennis

  • Op de hoogte zijn van Apple hard- en software.

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

Creatief met ICT - de wiki

Creatief met ICT - de blog

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Secundair/Voortgezet onderwijs

Thema's

  • Partners ICTdag
  • ICT in je klas of vak
  • Project
  • Secundair onderwijs
  • Apple

Tijdstip

Voormiddag (9u40-12u10)
Lokaal: G214
Er zijn 15 plaatsen waarvan er 11 bezet zijn.

Vorm

Workshop
Voorzieningen
Lokaal met één mac per deelnemer

Lesgever

Kris Petitjean
Lees meer over de expertise van Kris.


Korte titel : Creatief met ICT

Deze pagina werd al 2124 keer bekeken