47. Good practices voor je laptop of pc

Goed bestandsbeheer Antivirus Back-up Acronis Beveiliging

Inhoud

Inleiding

Een onmisbaar instrument bij levenslang leren is je laptop of pc. In deze module bekijken we een manier om deze tool steeds in vorm te houden.

Deze module wordt gegeven als workshop zodat elke cursist zelf de handelingen mee kan doen op de computer.

Inhoud

In eerste instantie is er kort aandacht voor gezonde pc-praktijken: Antivirus, updates en vooral: back-up. We bekijken een goed synchronisatieprogramma om je USB-stick en harde schijf steeds up-to-date te houden. Om voor goede back-ups te kunnen zorgen halen we je data weg van de C-schijf en plaatsen ze op een aparte map op b.v. de d-schijf. We passen de belangrijkste linken zoals "documenten" en "afbeeldingen" aan zodat je er niets meer van merkt. We bekijken hoe je ook je mail-mappen kan omleiden naar je datamap.

Het gebruik van Dropbox wordt kort toegelicht als knap alternatief om je bestanden online te back-uppen.

Toch wordt een pc per definitie trager en dringt vroeg of laat een herinstallatie zich op. Daarom is er ineerste plaats aandacht voor Acronis True Home Image. Deze software laat je toe een kopie van je c-schijf op te slaan in één groot bestand op b.v. je d-schijf. In geval van problemen zet je deze kopie gewoon terug. Deze fascinerende technologie wordt al jaren gebruikt door ICT-coördinatoren maar is tegenwoordig een haalbare kaart voor velen dankzij de gebruiksvriendelijke software.

Daarnaast bekijken we ook de Systeem Kopie van  Windows 7. Deze technologie werkt gelijkaardig aan Acronis en bestond ook al onder bepaalde versies van Vista. Vanaf Windows 7 is ze echter aanwezig in alle versies. Het is nu een knap gratis alternatief met weliswaar wat minder mogelijkheden.

Tenslotte vind je het niet fijn dat al je gegevens te grabbel liggen wanneer je je USB-stick verliest. Of wanneer je laptop gestolen wordt. Daarom bekijken we om af te ronden kort enkele gebruiksvriendelijke mogelijkheden om bestanden versleuteld op stick of op je laptop te bewaren.

Al deze stappen worden gedocumenteerd in een handleiding.

Nog even duidelijk stellen dat deze module niet handelt over Anti-virus programma's, Firewalls en automatische updates. Ze worden wel kort aangestipt maar de nadruk ligt op het scheiden van je documenten van je systeemschijf, het nemen van een back-up en vooral: het configureren van gebruiksvriendelijke imaging-software. We maken ook géén gebruik van imaging-software via het netwerk. Evenmin is dit een sessie voor experten.

Resultaat

Na deze sessie zal je:

 • Op je eigen pc of laptop de gegevens duidelijk kunnen scheiden van je systeemsoftware. Je plaatst ze in een gescheiden map die je makkelijk kan back-uppen. We bekijken een programma dat hiervoor erg geschikt is.
 • Je eigen pc of laptop op elk moment op een half uurtje terug in perfect werkende staat kunnen zetten. Hiervoor gebruiken we Image-software.

Voorkennis

Verplichte kennis

 • Voor deze module heb je een goede basis-pc kennis nodig. Bekijk vooral of je beschrijving van de inhoud goed begrijpt.

Meegenomen kennis


 

Lesmateriaal

Syllabus

Interessant voor

 • Iedereen
Uit:
 • Kleuteronderwijs/Primair onderwijs groep 1-2
 • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
 • Secundair/Voortgezet onderwijs
 • Hoger onderwijs
 • Volwasseneneducatie

Thema's

 • Veilig ICT-gebruik
 • Systeembeheer

Tijdstip

Voormiddag (9u40-12u10)
Lokaal: D113
Er zijn 10 plaatsen waarvan er 9 bezet zijn.

Vorm

Workshop
Voorzieningen
Lokaal met één pc per deelnemer

Lesgever

Nick Sauvillers
Lees meer over de expertise van Nick.


Korte titel : Computeronderhoud

Deze pagina werd al 1949 keer bekeken