17. pICTos

Plannen van ICT op SCHOOL (ict werkplan)

Inhoud

Inleiding

pICTos (plannen van ICT op school) is een onlineomgeving met als doel het ondersteunen van basisscholen (en 1e gr. SO) bij het opstellen van een visie en beleid rond ICT op school. Het biedt een concreet instrument aan scholen om een schooleigen ICT-beleidsplan uit te werken met de ICT-eindtermen als uitgangspunt. Het gebruik van pICTos vraagt een engagement van het volledige schoolteam.

Inhoud

 

Wat is pICTos?

pICTos (plannen van ICT op school) is een online omgeving met als doel het ondersteunen van basisscholen bij het opstellen van een visie en beleid rond ICT op school. Het biedt een concreet instrument aan scholen om een schooleigen ICT-beleidsplan uit te werken met de ICT-eindtermen als uitgangspunt. Het gebruik van pICTos vraagt een engagement van het volledige schoolteam.

Binnen pICTos dient één persoon (de administrator) een coördinerende functie op zich te nemen. Deze persoon wordt verantwoordelijk gesteld voor de registratie van de gegevens via pICTos en het opvolgen van het beleidsplan. De taak van administrator wordt opgenomen door de directeur, de ICT-coördinator of een leraar die sterk betrokken is bij de ICT-werking op school.

Van het schoolteam wordt verwacht dat zij vijf stappen doorloopt die de inhoud van het ICT-beleidsplan zullen bepalen:

 1. expliciteren van de onderwijsvisie
 2. inventariseren van huidige activiteiten
 3. prioritaire eindtermen bepalen
 4. nieuwe activiteiten uitwerken
 5. opstellen van een actieplan.

Daarnaast hebben leraren de mogelijkheid om hun ICT-competentieprofiel in beeld te brengen. De gebruikers van pICTos kunnen ook praktijkvoorbeelden in de vorm van videofragmenten raadplegen.

Resultaat

 • Na deze demosessie pICTos heb je als deelnemer een nauwkeurig en volledig zicht op alle functionaliteiten van de beleidstool ICT.
 • Je kan nu met kennis van zaken het gebruik van pICTos als beleidsinstrument rond ICT-eindtermen ter sprake brengen bij je directie of beslissen om in te stappen in het nascholingstraject. 
 • Wie achteraf intekent voor een nascholingstraject met de school bij KlasCement kan de geregistreerde versie gebruiken. Het gebruik van dit online platform is gratis, de opleiding hanteert gangbare nascholingstarieven. De geregistreerde versie bevat alle functionaliteiten van pICTos: competentiemodule, praktijkvoorbeelden, presentatie van een teamprofiel na elke fase, resultaten wegschrijven tot een verwerkbaar ICT-beleidsplan.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Lesmateriaal

Syllabus

Hand-outs van presentatie

Sites

Pictos ICT-beleidstool

ICT-beleidstool

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
Uit:
 • Lager/Primair onderwijs groep 3-8

Thema's

 • ICT-eindtermen

Tijdstip

Voormiddag (9u40-12u10)
Lokaal: G221
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 18 bezet zijn.

Vorm

Presentatie
Voorzieningen
Klaslokaal

Lesgever

Francois van damme
Lees meer over de expertise van Francois.


Korte titel : pICTos

Deze pagina werd al 2094 keer bekeken