Persaandacht

Perstekst: 19de ICT-praktijkdag zet bijna 800 leerkrachten voor de computer

Betreft:

Negentiende editie van de ICT-praktijdag op maandag 7 februari in Leuven (www.ictdag.be)

Al doende leren met informatica

Bijna 800 mensen uit de onderwijswereld zullen tijdens de ICT-praktijkdag met nieuwe technologie aan de slag gaan. Ze kozen uit een aanbod van 109 sessies over het gebruik van digitale borden in de klas, interessante online diensten en praktische toepassingen voor allerhande programma's. Er valt voor elke leerkracht iets nieuws te rapen. ?Omdat de sprekers vaak zelf onderwijsmensen zijn, is het aanbod perfect op maat van de bezoekende leerkrachten en ict-coördinatoren. Dat de ICT-praktijkdag telkens op een mum van tijd volzet is, is het beste bewijs dat de leerkrachten tevreden en vol inspiratie voor ICT in de klas naar huis keren.

Centraal thema: Gaming en spelenderwijs leren

Minister Pascal Smet, die gaming op de agenda van het onderwijs plaatste, zal het graag horen: gaming en spelenderwijs leren is het centrale thema van deze negentiende editie. Het onderwijs is sterk verdeeld over de educatieve waarde van computerspelen in het onderwijs. Er zijn al enkele zogenaamde "serious games" waarbij de speler op een prettige manier bijleert. En ook de online platformen om al spelend te oefenen op leerstof winnen aan belang. ?"De tijd was rijp op gaming op het menu te zetten van de leerkrachten," stelt Hans De Four. Hij is al 10 jaar initiatiefnemer van de ICT-praktijkdag.

Prijsuitreiking IT-huis
Toespraak door minister Lieten over Mediawijsheid en digitale kloof

Om 9u30 zal Minister Ingrid Lieten haar beleid en visie toelichten op vlak van Mediawijsheid, gaming en digitale kloof. Ze reikt nadien ook een prijs uit aan een school uit Kortrijk die zich met de steun van het project IT-huis  enorm heeft ingezet om de computerkennis bij ouders en grootouders van hun leerlingen te dichten. De prijs wordt geschonken door SKOOL Automation. Twee educatieve laptops.

Informeel kennis uitwisselen op de allereerste Vlaamse "Teachmeet"

De teachmeet komt overgewaaid uit Groot-Brittannië. Tijdens deze informele samenkomsten wisselen leerkrachten op een korte tijd zo veel mogelijk concrete praktijkverhalen uit. De eerste Vlaamse teachmeet zal plaats vinden tijdens de middagpauze (12u50-13u40) van de ICT-praktijkdag. Hiermee volgt de organisatie de trend van de "unconference": conferenties waarbij de inhoud van de samenkomst bepaald wordt door de deelnemers. Zij registreerden vooraf het onderwerp van hun twee of vijf minuten durende verhaal. Een loting zal bepalen welke sprekers tijdens de teachmeet aan bod zullen komen. Meer informatie: www.teachmeet.be.

Prijsuitreiking Digitale borden

Digitale borden vinden steeds meer hun weg naar de Vlaamse scholen. Naast een exacte installatie ervan zijn ook opleiding en ondersteuning belangrijke pijlers om een interactief gebruik ervan mogelijk te maken binnen een klas. DIGIBORDLES 2010 wilde leerkrachten ertoe aanzetten om een interactieve bordles te ontwikkelen tijdens de zomermaanden en de start van het schooljaar 2010-2011. Samen met partners SMART en Dialog reikt KlasCement op 7 februari 2011, tijdens de ICT-PRAKTIJKDAG te Leuven  om 12u50 de prijzen uit van de wedstrijd DIGIBORDLES 2010.  De winnaars stellen hun creatie voor. Alle inzendingen zijn te vinden op www.digibordlessen.be.

Enkele cijfers over deze ICT-praktijkdag

Pers

Bij aanwezigheid tussen 9u00 en 10u30 kan u opnames en/of interviews maken van/met:

U bent echter de hele dag welkom!

Zie Dagschema op    http://ictdag.be/19/praktisch/dagschema

Foto's van vorige ICT-praktijkdagen: http://www.flickr.com/aalfoto

Praktische info

Zie laatste blad in:  Persuitnodiging / Perstekst (PDF)