27. Een inspirerend verhaal over Moodle, Linux, one-to-one laptop ...

Deze sessie is geannuleerd.

Openbron als oplossing voor vrij en betaalbaar leren

Inhoud

Inleiding

Deze sessie is bedoeld voor beleidsmakers, ICT-coördinatoren en mensen met goesting.

Inhoud

Onze school is een ASO-school met ongeveer 1600 leerlingen en 140 personeelsleden. We hebben een 350-tal desktopcomputers, een 50-tal laptops in de uitleen en via een BYOD-programma voor leraars en leerlingen van de derde graad hebben we dagelijks nog een 600-tal laptops op school.

Lang geleden trokken we de kaart om zo veel mogelijk open source software te gebruiken en om zelf heel onze administratieve software te schrijven.

Tijdens deze sessie krijg je ons verhaal en een overzicht van de alternatieven die we gevonden hebben voor commerciële pakketten.

De motivaties om deze weg in te slaan zijn legio: vrijheid, kostprijs, aanpasbaarheid, flexibiliteit, onafhankelijkheid, kwaliteit, ... Ze komen uitgebreid aan bod.

Alternatieven voor gesloten en/of commerciële pakketten die de revue zullen passeren: besturingssysteem, kantoorsoftware, bibliotheek, elektronische leeromgeving, wifi, desktopmanagement, one-to-one laptop programma, schoolwerkplan, website, leerling informatiesysteem, telefonie, ict-beleid, visie op BYOD ... en natuurlijk, onvermijdelijk: problemen allerhande :-)

De klemtoon zal liggen op het waarom, op het gebruik van Moodle als ELO, het gebruik van Linux op de desktops en onze implementatie van het one-to-one laptopprogramma.

Resultaat

Na deze sessie zal je een reeks voorbeelden gezien hebben als alternatief voor gesloten of commerciële software. De geboden voorbeelden zijn beproefde concepten en werken dagelijks in een school.

Het aanbod in deze sessie is voldoende om, indien gewenst, nagenoeg de hele IT-infrastructuur om te schakelen naar open source software.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Meegenomen kennis

Onverteerde frustraties met gesloten software, financiële problemen of last hebben van bedreigde privacy zijn een pluspunt.

Lesmateriaal

Ik zal een digitale bestand delen met nuttige links.

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Directie - Administratie
  • Pedagogische ICT-co√∂rdinator
  • Technisch ICT-co√∂rdinator
  • Pedagogisch begeleider
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Systeembeheer
  • ELO
  • Open bron
  • ICT-beleid

Tijdstip

Blok VM 1 (10:10 - 11:40)
Er kan niet ingeschreven worden voor deze sessie omdat ze geannuleerd is.

Vorm

Presentatie

Lesgever

Koen Roggemans
Lees meer over de expertise van Koen.


Korte titel : Alternat. ICTbeleid

Deze pagina werd al 1387 keer bekeken