83. Spelen met auteursrechten: Uniek, leerrijk, plezant & interactief

Alles wat je over auteursrecht nooit eerder durfde vragen!

Inhoud

Inleiding

Er bestaan veel horror stories over auteursrechten in het onderwijs, iedereen heeft er een eigen mening over, maar wat zijn de concrete feiten? In deze quiz gaan we met echte voorbeelden aan de slag en kijken we hoe het gesteld is met de kennis van wetten en rechten.

Opgelet! Dit is een interactieve sessie: alle deelnemers doen mee aan de quiz!

Inhoud

Deze sessie begint met een kort overzicht van wat we precies verstaan onder deze term. Dan gaan schetsen we kort de geschiedenis van de auteursrechten, het is interessant te zien waarom die er zijn gekomen en tot waar ze ons hebben geleid. Dit deel geeft een perspectief aan de rest van de sessie. Deze geschiedenisles is op smaak gebracht met lichtjes pikante en exotische maar ook met bekende en lokale ingrediënten en voorbeelden.

In het tweede deel houden we een quiz, we gooien het publiek een veertigtal erg gevarieerde gevallen voor de voeten (voor het allergrootste deel echt gebeurde feiten) en registreren de antwoorden. We bieden iedere deelnemer de keuze tussen pen en papier of een online poll die we zelf inrichten voor deze gelegenheid. Na de quiz overlopen we de antwoorden en kijken we samen met het publiek waar grote misvattingen bestaan en waar we het eens of oneens zijn met de gevestigde orde: de wetten op de auteursrechten. Dit deel is interactief en iedere deelnemer krijgt de kans om zijn stem te laten horen. We kijken ook wie van het publiek de Slimste Auteursrechten Kenner 2015 geworden is.

Tenslotte bekijken we samen wat de alternatieven zijn voor auteursrechten zoals ze nu bestaan: moet je er bang voor zijn? Kan je er aan ontsnappen? Welke andere systemen zijn er voor de erkenning van de auteur en de bescherming van hun werken en hun rechten? Waarom is dat zo belangrijk, zelfs in het onderwijs?

Resultaat

Na deze sessie zal je begrijpen waar auterursrechten vandaan komen, waarom ze uitgevonden zijn en hoe je er mee kan of moet mee omgaan. Tenslotte zal je ook weten welke schema's voor auteursrechten er bestaan en welke je best zelf kan gebruiken en in welke omstandigheden.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan deze sessie

Lesmateriaal

Hand-outs van presentatie

Sites

FAQ Auteursrechten

Auteursrechten in het Onderwijs Vlaanderen

World Intellectual Property Right Organisation

Interessant voor

  • Iedereen
Uit:
  • Alle onderwijstypes

Thema's

  • Veilig ICT-gebruik
  • Bibliotheek, online databanken en auteursrecht
  • (Serious) gaming

Tijdstip

Namiddag (14u00-16u30)
Lokaal: B254
Er zijn 50 plaatsen waarvan er 8 bezet zijn.

Vorm

Presentatie

Mee te brengen

Je mag ook een tablet of smartphone meebrengen.

We bieden de mogelijkheid aan om online deel te nemen aan de quiz (met behulp van je browser, geen installatie nodig) of met pen en papier.

De organisatie van de ICT-praktijkdag voorziet voor deze sessie geen hardware.

Lesgever

Mathy Vanbuel
Lees meer over de expertise van Mathy.


Korte titel : Quiz auteursrechten

Deze pagina werd al 1824 keer bekeken