75. Educaplay: Online oefeningen aanmaken

Maak zelf oefenmateriaal voor je leerlingen

Inhoud

Inleiding

Educaplay is duidelijk op maat gesneden van de leerkracht die zelf online oefenmateriaal wil aanmaken voor z'n/haar leerlingen. We bekijken de verschillende tools en leren het gebruiken om de leerlingen bij de "flipped" les te houden.

Inleiding

Kwaliteit komt bovendrijven, dat geldt ook voor webtools die in de klas of door leerkrachten kunnen gehanteerd worden. Maar dan nog is niet alles even haalbaar. Educaplay is duidelijk op maat gesneden van de leerkracht die zelf online oefenmateriaal wil aanmaken voor z'n/haar leerlingen.

In deze praktische workshop leer je heel concreet minstens 5 werkvormen van Educaplay zelf aanmaken. We staan ook stil bij de mogelijkheid om aan differentiatie te doen.

Op het eind van de sessie leer je snel nog een selectie van een 20-tal andere ict-toepassingen kennen, zodat deelnemers voor zichzelf kunnen bepalen wat voor hun lespraktijk/school interessant kan zijn.

Inhoud

Je leert minstens 5 (naargelang de vordering van de deelnemers) verschillende werkvormen van Educaplay aanmaken.

De spreker toont hoe je deze oefeningen beschikbaar kan maken voor je eigen leerlingen, maar ook hoe je dit voor iedereen zou kunnen (en moeten) doen.

Resultaat

Na deze sessie zal je Educaplay hebben leren gebruiken zodat je weet op welke manier het voor jou als leerkracht, een didactische meerwaarde kan bieden in je les en in het leerproces van je leerlingen.

De nadruk ligt op het leren gebruiken van Educaplay, een gratis tool waarmee je online oefeningen kan aanmaken in verschillende werkvormen.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basiskennis computervaardigheid en internet. Voor wie niet zo computervaardig is: zet je vooraan de klas en selecteer wat je wil uitproberen, anders kan het tempo wat aan de hoge kant liggen.

 


 

Meegenomen kennis

Het is leuk als je al weet wat embedden is, maar dat hoeft niet.

Bij het vooraaf aanmelden kan je natuurlijk al eens rondneuzen en al een beetje voorkennis opdoen.

 

Lesmateriaal

Online versie van de volledige presentatie is beschikbaar na de sessie voor wie ingeschreven was. Links naar bijkomend infomateriaal wordt aangereikt.

Sites

Info over de spreker

Interessant voor

  • Leerkracht - Docent
  • Pedagogische ICT-co√∂rdinator
  • Zorgco√∂rdinator
Uit:
  • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
  • Secundair/Voortgezet onderwijs
  • Hoger onderwijs
  • Volwasseneneducatie

Thema's

  • ICT in je klas of vak
  • Web2.0

Tijdstip

Namiddag (14u00-16u30)
Lokaal: B314
Er zijn 20 plaatsen waarvan er 7 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

Het besturingssysteem mag Windows, Mac of Linux zijn. De lesgever heeft echter geen praktische kennis van hoe Mac of Linux werkt, dus daarmee kan hij je niet helpen.

2. Zorg er voor dat je één van deze browsers op voorhand hebt geïnstalleerd: 

3. Zorg ervoor dat Flash Player in beide browsers werkt:

TODO: Test Flashplayer in je browser.

4. Zorg er ook voor dat je Java-toepassingen kan afspelen in je browser.

TODO: Test Java in je browser.

5. HEEL BELANGRIJK
Zorg dat je weet hoe je op een andere computer aan je (online) mailbox kan en dat je wachtwoord weet. Je moet immers kunnen klikken in een bevestigingsmail of een mail kunnen openen met aanmeldingsgegevens.

6. OF BETER: Maak account op voorhand aan
De taak hierboven is niet van toepassing als je bij Educaplay, op voorhand een account aanmaakt. Je moet dan natuurlijk nog steeds je login en wachtwoord meebrengen.

Inloggen met een Hotmailadres is in het verleden niet zo vlot gebleken, dus doe je dat beter met een ander e-mailadres.

Hetwerkt het best met je Google- of Facebookaccount.

7. Eigen cususmateriaal, zodat hetgeen je maakt al meteen bruikbaar is voor je leerlingen. Als dat online beschikbaar is (dropbox, google dirve), zorg dan dat je het kan raadplegen. Zoek vooraf een screencast of webfilmpje op Youtube dat je in je les reeds gebruikt of kan gaan gebruiken. Je gaat van je persoonljk filmpje een educaplay quiz maken die je nadien meteen in de klaspraktijk kan integreren. Deze module wordt misschien niet gegeven, als je de andere modules niet onder de knie hebt.

 

Lesgever

Erik Devlies
Lees meer over de expertise van Erik.


Korte titel : Educaplay

Deze pagina werd al 1700 keer bekeken