33. ICT & differentiatie

Deze sessie is volzet.

Praktijkvoorbeelden en aanmaken eigen oefenmateriaal

Inhoud

Inleiding

Binnenklasdifferentiatie en ICT zijn als het ware voor elkaar bestemd. Aan de hand van praktijkvoorbeelden zie je hoe dit kan georganiseerd worden. We maken ook eigen online oefenmateriaal aan.

Inhoud

Na een korte inleiding over de verschillende vormen van binnenklasdifferentiatie (BKD) gaan we over tot het koppelen ervan aan enkele specifieke, gratis beschikbare internettoepassingen en leerversterkers (Quizlet, Educaplay, Thinglink zijn de drie voornaamste, maar in totaal worden er een stuk of twintig besproken).

De spreker toont adhv. praktijkvoorbeelden aan dat BKD niet eens zo onoverkomelijk hoeft te zijn. Dit inleidend gedeelte duurt ongeveer een uurtje.

In het tweede luik (anderhalf uur) ga je als deelnemer zelf aan de slag met enkele van deze toepassingen, maak je je eigen online oefenmateriaal aan. Er wordt getoond hoe je dit in de eerste plaats dan beschikbaar kan stellen voor je eigen leerlingen (maar ook hoe je dit voor iedereen kan doen, en als dusdanig een netwerk op te bouwen voor jezelf en je leerlingen).

Het volgen van de workshop is grotendeels haalbaar met een eigen tablet, maar vlotter is gebruik te maken van een eigen laptop of de computers in het lokaal. Zeker wie niet vertrouwd is met typen op een tablet brengt best een laptop mee.

De sessie wordt gegeven in een computerklas, dus alleen als je echt liever op je eigen toestel werkt, breng je die mee.

Let op: Voor wie ook in de namiddag de sessie Educaplay zou volgen, er zit wel een stuk overlap in, maar dit hoeft geen probleem te zijn. Dan kan je al sneller aan de slag met voorkennis en kan je er nog een stuk dieper op ingaan.

Resultaat

Na deze sessie zal je zelf online oefenmateriaal op maat van je leerlingen kunnen aanbieden. Je zal ook inzien dat bepaalde vormen van binnenklasdifferrentiatie makkelijk haalbaar zijn door ICT in te zetten.

Je zal deze informatie kunnen overbrengen naar je collega's omdat de presentatie achteraf op deze site beschikbaar zal zijn en je je eigen oefenmateriaal kan tonen.

Je zal een goed beeld hebben van wat binnenklasdifferentiatie inhoudt.

Voorkennis

Verplichte kennis

Basisvaardigheden computergebruik en internet

Op voorhand een account aanmaken bij Educaplay, Quizlet, Thinglink en zorgen dat je deze inloggegevens bij je hebt, niet alleen online beschikbaar.

Voor wie niet zo computervaardig is, kan het tempo wat aan de hoge kant liggen. Kwestie van niet alles mee te volgen dan, maar zelf te selecteren wat je het interessantst lijkt. Zet je dan ook best vooraan, dicht bij de lesgever... ;)

Meegenomen kennis

Even vooruitkijken bij het aanmaken van je accounts kan geen kwaad. Dan neem je meteen een doorstart, maar het is niet vereist.

Lesmateriaal

Volledige onlinepresentatie achteraf op deze site, voor iedereen die inschreef.

Sites

Overige persoonlijke sessies

LinkedIn

Interessant voor

 • Leerkracht - Docent
 • Pedagogische ICT-co√∂rdinator
 • Pedagogisch begeleider
 • Zorgco√∂rdinator
Uit:
 • Lager/Primair onderwijs groep 3-8
 • Secundair/Voortgezet onderwijs
 • Hoger onderwijs: Lerarenopleiding
 • Volwasseneneducatie: NT2

Thema's

 • ICT in je klas of vak
 • KlasCement
 • Web2.0
 • Digitale Leermiddelen

Tijdstip

Voormiddag (10u00-12u30)
Lokaal: B314
Er zijn 25 plaatsen waarvan er 25 bezet zijn.

Vorm

Workshop

Mee te brengen

1. Het besturingssysteem mag Windows, Mac of Linux zijn. Met Mac en Linux heb ik echter geen praktische ervaring, dus kan ik je computertechnisch dan ook niet echt helpen.

2. Zorg ervoor dat je deze browsers op voorhand hebt geïnstalleerd: 

3. Zorg ervoor dat Flash Player in de browser werkt:

TODO: Test Flashplayer in je browser

4. Zorg er ook voor dat je Java-toepassingen kan afspelen in je browser.

TODO: Test Java in je browser.

Breng ook een hoofdtelefoon mee.

 

5. HEEL BELANGRIJK
Zorg dat je weet hoe je op een andere computer aan je (online) mailbox kan en dat je je wachtwoord weet. Je moet immers kunnen klikken in een bevestigingsmail of een mail kunnen openen met aanmeldingsgegevens.

6. OF BETER: Maak account op voorhand aan
De taak hierboven is niet van toepassing als je bij EducaplayQuizlet en Thinglink op voorhand een account aanmaakt. Je moet dan natuurlijk nog steeds je login en wachtwoord meebrengen.

7. HANDIG
Breng een deel van je cursus mee, zodat de oefeningen die je aanmaakt al meteen de juiste inhoud bevatten.

Lesgever

Erik Devlies
Lees meer over de expertise van Erik.


Korte titel : ICT & differentiatie

Deze pagina werd al 2090 keer bekeken